Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi bajtársi találkozó Pákozdon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 26. 14:32

A Magyar Műszaki Kontingens megalakításának huszonötödik évfordulója alkalmából szerveztek bajtársi találkozót a pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen, szeptember 26-án, szombaton.

20200926_Jubileumi bajtársi találkozó Pákozd (6)

Szabó István honvédelmi államtitkár köszöntőjében kiemelte: a bajtársi találkozó nem is lehetne az emlékparknál méltóbb helyen, már csak azért sem, mert itt láthatjuk a mostari Öreg-híd egy eredeti darabját is, amelyet a kontingens katonái emeltek ki annak idején a Neretva-folyóból.

„Nem legenda, hogy a híd és a Magyar Műszaki Kontingens neve egymással összeforrott. Leleményességüket, kitartásukat, bátorságukat nem csak a misszióban résztvevő többi nemzet katonái, hanem a helyi emberek is dicsérték. Akkor még nem tudtuk, de most már világosan látjuk, hogy ez a szerepvállalás mérföldkő volt a haderő életében” – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, a kontingens fő feladata az volt, hogy biztosítsa a csapatmozgásokat, részt vegyen aknamentesítési munkálatokban, és segítsen a háború okozta károk helyreállításában. Szabó István emlékeztetett arra, hogy katonáink szolgálati feladataikon túl olyan munkát is végeztek, amelyek a lakosság közvetlen érdekeit is szolgálták. Ilyen volt például Okucani templomának helyreállítása.

„A templom újjáépítése nagyon megérintette a város lakóit. Hatalmas munka volt. Az épület kupoláját magyar katonai helikopter segítségével emelték a helyére. A kontingens áldozatos feladatvállalásával nagyban hozzájárult hazánk 1999-es NATO csatlakozásához is” – fűzte hozzá a honvédelmi államtitkár, aki 1999-2001 között az SFOR parancsnokság műszaki főnökeként teljesített szolgálatot. Leszögezte: a békeműveletekben való részvétel erősíti a Magyar Honvédség képességeit.

20200926_Jubileumi bajtársi találkozó Pákozd (7)

Vass János nyugállományú ezredes, egykori kontingensparancsnok beszédében többek között arról szólt, hogy az Okucaniban hét esztendőn át szolgálatot teljesített katonák munkáját a NATO berkein belül is a legnagyobb elismeréssel illették. Kollár László főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia kiemelt oktató zászlósa szerint a Magyar Műszaki Kontingens mindig is büszkén tekinthet teljesítményére. Hozzáfűzte: az egykor ott szolgáltak jelenlegi feladata az, hogy tapasztalataikat átadják a jelenkor honvédeinek.

A bajtársi találkozó koszorúzással folytatódott, majd kötetlen beszélgetéssel zárult.

GALÉRIA