Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi koncertet tartottak Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 12. 8:35

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar újjászervezésének huszadik évfordulója alkalmából tartottak ünnepi hangversenyt október első hétvégéjén.

jubileumi_koncert (2)

A Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar története több, mint hatvan évvel ezelőtt kezdődött. Az 1960-as években az alakulat már rendelkezett saját zenekarral, de az 1990-ben elinduló haderőreform következtében a helyőrség zenekar nélkül maradt. Tíz év múlva a helyőrségben állomásozó 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár életében újabb kihívások jelentek meg, a megnövekedett szolgálati feladatok ellátása érdekében újjá szervezték a régi-új szervezeti elemet: a helyőrségi zenekart. Rengeteg nehézség árán 2001. decemberére már tizenhat zenész volt a laktanyában. A 2002-es év végére az ország legjobban felszerelt, egységes képet mutató helyőrségi zenekarává vált az együttes.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a zenekart köszöntő videóüzenetében Kodály Zoltánt idézve így fogalmazott: lehet élni zene nélkül is, a sivatagon át is vezet út. „A katonai zenekarok kicsit hozzáadnak mindig a katonák mindennapi tevékenységéhez. A katonazenészek sokkal többet tudnak annál, minthogy az indulókat eljátsszák. Büszkék vagyunk rájuk és valóban megszínesítik a sivatagot, a katonák mindennapjait barátivá, emberségesebbé és családiasabbá teszik” - hangsúlyozta a parancsnok. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az együttes tagjai elsősorban katonák és másodsorban zenészek, amit bizonyítottak a határfeladatoknál és a kórházakban is.

jubileumi_koncert (9)

Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere az évforduló alkalmából, a honvédelem ügyének zenei eszközökkel történő támogatása, a Magyar Honvédség népszerűsítése, a hagyományőrzés és a katonai kultúra hiteles tolmácsolása érdekében tanúsított odaadása, valamint sikeres tevékenysége és kimagasló érdemei elismeréséül oklevelet adományozott a zenekarnak.

Az oklevelet Bozó Tibor vezérőrnagy adta át, aki akkori laktanya parancsnokként aktívan részt vett a zenekar újjászervezésében.

 

jubileumi_koncert (14)

A Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar évek óta számos, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre által szervezett kalocsai rendezvényen működött közre.

Elismerésük jelképeként, az évforduló alkalmából Barta Ferenc nyugállományú őrnagy zászló szalagot kötött a zenekar csapatzászlójára.

jubileumi_koncert (16)

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka beszédében elmondta, hogy a zenekar újjászervezésekor a helyőrségben szolgált és mindig örömmel hallgatta a zenekart. A parancsnok hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a zenekar. „A katonazenészek számos magas színvonalú rendezvényen képviselik a Magyar Honvédséget. Őket ismeri meg először a civil társadalom, ami a toborzás szempontjából is hasznos” - tette hozzá a dandártábornok.

jubileumi_koncert (20)

A zenekar művészeti téren végzett munkáját több alkalommal is elismerték. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város művészeti és kulturális életében betöltött szerepéért 2013 januárjában megkapta a „Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat”.

Fennállásának húsz éve alatt végzett színvonalas munkájáért 2021-ben a Világ Fúvószenei Szövetsége (WASBE) kitüntetésben részesítette, illetve a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés a „Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat” adományozta az együttesnek.