Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopterharcászati kiképzés a pápai bázisrepülőtéren

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. október 12. 7:18

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.

helikopter_harcászat (7)

Magyarország Európai Uniós szerepvállalásként vállalta a többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat repülő fázisának megszervezését. Az Európai Védelmi Ügynökség programjaként futó kiképzés a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. A HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik. A kiképzés célja növelni a résztvevő nemzetek helikopteres személyzeteinek képzettségét, hogy képesek legyenek más személyzetek oktatására nemzetközi környezetben, ezzel is erősítve a nemzetközi integrációt.

A HTIC-programban képzett helikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagy mértékben hozzájárul a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban (Multinational Helicopter Training Centre) vállalt kötelezettségünknek.

helikopter_harcászat (1)

A kiképzésen Magyarország, Ausztria, Csehország, Portugália és Svédország helikopter személyzetei vesznek részt a saját forgószárnyasaikkal. Portugáliában végeztek el négyhetes elméleti és szimulátoros oktatást, majd egyhetes pihenőt követően kezdték meg a gyakorlati repülő fázist október 4-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

helikopter_harcászat (13)

A HTIC-tanfolyam repülő fázisának keretében a helikopter személyzetek magyarországi gyakorló- és lőterek területén, valamint azokon kívül, civil környezetben hajtanak végre repülést és különféle harcászati feladatokat.

A kiképzés főbb részeit képezik a harcászati alakzatok, a földi légvédelem elleni védekezés, a kitérési manőverek, a vadászrepülőgépek elleni manőverek és egyéb műveletek. A tanfolyam végére a résztvevők képessé válnak arra, hogy harcászati ismereteket adjanak át hazai kiképzéseken, nemzetközi tanfolyamokon és gyakorlatokon, valamint műveletek során. Emellett képesek lesznek helikopter harcászati tanácsot adni 1-csillagos (tábornoki) parancsnoki szintnek, valamint többnemzeti összetett légi műveleteket irányítani.

Fontos kiemelni, hogy Magyarország első ízben vesz részt ezen a képzésen, ezzel a magyar helikopter személyzetek képzésében egy új korszak vette kezdetét.