Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi kórustalálkozó

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: Palik Mátyás ezredes |  2022. október 4. 10:07

Szeptemberben ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját az egykori nagyhírű szolnoki Kilián-Verseghy Madrigálkórus. Erre a jeles jubileumra emlékeztek a napokban Szolnokon. A Verseghy Ferenc Gimnázium könyvtárában tartott megnyitón dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, és dr. Palik Mátyás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülési dékánhelyettese köszöntötte a megjelenteket.

Kilian_Verseghy_madriga

„A kitűnő közösséget jól példázza, hogy a Szolnokról elkerült kórustagok visszatérnek és tartják a kapcsolatot egymással. Egykori tagjai tanulmányaikat befejezve jelentős számban váltak a kulturális élet, az oktatás, a zenei nevelés és a kórusmozgalom kiváló képviselőivé, eltérő szakmai pályájukon pedig a zenei kultúra aktív támogatóivá” - mondta az ezredes.

A dékánhelyettes felidézte a már alapítónak számító néhai Kovács Bálint alezredes múlhatatlan érdemeit, a kórus eredményeit, a főiskola és a gimnázium, később a kórus és a honvédség közötti jó kapcsolatot. Köszönetet mondott Sajner Gyula nyugállományú ezredesnek, akinek áldozatos munkája elvitathatatlan szerepet játszott a kiváló együttműködés kialakításában.

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben alakult meg a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola hallgatói, és a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai alkotta madrigálkórus Szolnokon. A csaknem 30 tagú kórus sikert sikerre halmozott. Működése során rendszeres résztvevője volt az országos kórustalálkozóknak, hangversenyeknek, minősítő versenyeknek valamint a Magyar Honvédség – Magyar Néphadsereg – kétévente rendezett kórusminősítő dalostalálkozóinak. Kiváló közösségépítő, zenei képző és népszerűsítő tevékenységével a két tanintézetben folyó általános és kulturális nevelés egyik kiemelt bázisaként működött. Előadott zeneműveik köre az olasz madrigáloktól a kiváló hazai és nemzetközi kórusműveken valamint opera kórusokon át a spirituálékig széles skálán mozgott.

A program az egykori főiskolánál, a Légierő Zenekar - Szolnok köszöntőjével és közös énekléssel folytatódott. A találkozó másnapján megemlékeztek az elhunyt kórustagokról és a helyi temetőben elhelyezték az emlékezés virágait. A rendezvény a szolnoki Reptár Repülőmúzeum megtekintésével ért véget.