Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jutas 100 – vásznon és papíron

Szöveg: Kresz Fruzsina főhadnagy | Fotó: Szigligeti András, Hegyi Gusztáv, Borsodi Kitti |  2024. október 13. 11:17

A napokban ért véget a 32. Katonai Képzőművészeti Alkotótábor, amelynek résztvevői (a Vajai Honvéd Művésztelephez hasonlóan) a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódó műalkotásokat készítettek. Az alkotótábort 2016 óta az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban rendezik meg.

32. Katonai Képzőművészeti Alkotótábor (5)

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 24 amatőr képzőművész a Laczkó Dezső Múzeum kapcsolódó kiállításán, valamint az Altisztképző egykori épületében, a mai Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltárában kaphatott inspirációt az alkotáshoz. A múzeumban Fogl Krisztián történész, a levéltárban pedig Nagy Balázs Vince fő levéltáros kalauzolta az érdeklődőket, akik a hagyományosan a jutasi altisztek által gondozott Rab Mária forráshoz is tettek egy rövid kirándulást.

Az október 7-i táborzáró- és kiállítás megnyitó ünnepségen a legtöbb alkotó elöljárója is részt vett. A Honvédelmi Minisztériumot Aranykovács Andrea, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője képviselte. Beszédében kiemelte, a művésztáborok egyértelmű művészeti jelentősége mellett fontos azt is, hogy a programok nagyban hozzájárulnak a bajtársi és szervezeti összetartás elmélyítéséhez, és a katonakultúra értékeinek gyarapításához. Hozzátette, a Társadalmi Kapcsolatok és Kulturális Osztály vezetőjeként különösen fontosnak tartja, hogy a művészet segítségével erősíthessük civil kapcsolatainkat is, hiszen az alkotók munkáin keresztül széles körben mutathatjuk meg a vágyakban, hitvallásban, szemléletben tükröződő azonosságokat. Kitért arra is, hogy Oravecz András nyugállományú százados portréja Markóczy János altábornagyról, amely a vajai művésztelepen készült, már méltó otthonra is talált Veszprémben, a Kossuth Lajos Laktanyában.

Az alkotást dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára ünnepi ceremónia keretében adta át Bardon Tamás ezredesnek, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokának abból az alkalomból, hogy a kiváló jutasi parancsnok nevét néhány héttel ezelőtt vette fel a Kossuth Lajos Laktanya Csapatművelődési Otthona.

32. Katonai Képzőművészeti Alkotótábor (1)

Az alkotótábor koncepcióját, és a műhelykiállításon bemutatott festészeti anyagot Breznay András festőművész, a Mednyánszky Társaság elnöke, egyben az alkotótábor vezető művésztanára ismertette a vendégekkel. A grafikai műhelyben különböző technikákkal készült alkotásokat pedig Tamus István Mednyánszky-díjas grafikusművész, a tábor grafikus tanára mutatta be.

A tavaszi művésztelep és az őszi alkotótábor anyagából novemberben, a Jutas 100 emlékév zárásaként nyílik kiállítás a Veszprém Vármegyei Levéltárban, majd a magyar kultúra napjához kapcsolódóan 2025 januárjában a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.