Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanadában kötött ki az iraki urán

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. július 8. 8:01

Az amerikai hadsereg több száz tonna uránt szállított el Irakból Kanadába az iraki kormány kérésére – közölte az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Az 550 tonna úgynevezett “sárga pogácsát”, amelyet további dúsítással lehet erőművek fűtőanyagként, vagy atomfegyver hatóanyagaként felhasználni, amerikai katonák fedezték fel az iraki invázió után egy nukleáris létesítményben.

A Bagdadtól délre található Tuvaita atomkutató-központban felfedezett készletet, amelyet az invázió után a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ellenőrzése alá helyeztek, az Egyesült Államok az iraki kormány kérésére értékesítette, és szállította el. Az 550 tonna “sárga pogácsát" egy kanadai cég vásárolta meg, jelentések szerint több tízmillió dollárért.

Az 550 tonnás készlet elszállítását az amerikai hadsereg végezte teljes titokban. A 110 konténernyi sárga pogácsát Tuvaitából előbb teherautókon a bagdadi Zöld Zónába vitték, majd onnan 37 fordulóval repülőgépen szállították egy meg nem nevezett országba, ahol hajóra rakták a szállítmányt – közölte a Pentagon szóvivője.

Az amerikai haditengerészet egyik hajóján szállított készlet szombaton érkezett meg Montrealba.

A Pentagon szóvivőjének elmondása szerint már nem maradt “sárga pogácsa"-készlet Irakban.