Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karnyújtásnyira az aktiválástól

Véglegesítették a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság Egyetértési Megállapodása szövegét

Szöveg: Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság | Fotó: Frederic Rosaire (SHAPE) |  2021. október 23. 9:51

A Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság alapdokumentuma, az Egyetértési Megállapodás (Memorandum of Understanding) szövegét egyeztették az érintett tagállamok kétnapos konferencián, Belgiumban.

2021_10_19-20 MOU event - photo by Frederic Rosaire, SHAPE (5)

Az október 19-20-án a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnokságon (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE, Mons) megtartott értekezlet elengedhetetlen lépés volt ahhoz, hogy a megállapodás szövege elnyerje végső formáját, ezzel pedig a parancsnokság a NATO haderő-struktúrába történő integrálás kapujához érkezzen.

A több hónapos folyamat első lépéseként a három keretnemzet - Magyarország, Horvátország és Szlovákia - előkészítette a megállapodás szöveg-tervezetét, amelyet ezt követően egyeztettek a SHAPE-el.

A tervezet tartalmának véleményezési folyamatába ezután Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Törökország szakértőit is bevonták, lévén ezek a nemzetek korábban jelezték a parancsnoksághoz történő csatlakozási szándékukat.

2021_10_19-20 MOU event - photo by Frederic Rosaire, SHAPE (cover photo)

A belgiumi Mons-ban megrendezett konferencián a beérkezett javaslatokat, véleményeket dolgozták fel és vitatták meg, ezzel kialakítva a szöveg végleges formáját. Az érintett tagállomok által hivatalosan véglegesített szöveg előfeltétele, hogy a parancsnokságot a NATO haderő-struktúrájába integrálják az Észak-atlanti Tanács (NAC) aktiválási határozata alapján.

A hadosztály-parancsnokságot a konferencián Somogyi Zoltán dandártábornok, a szervezet törzsfőnöke vezette delegáció képviselte.