Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai az újabb támadások után is testvéreinek nevezi a tálibokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 18. 20:16

Hamid Karzai afgán elnök április 17-én, kedden hétvégi támadássorozatuk ellenére is testvéreinek nevezte a tálib lázadókat, s azt üzente nekik, tegyenek többet az ország boldogulásáért.

A parlament épülete és Kabul diplomáciai negyede ellen, valamint a kelet-afganisztáni tartományi székhelyeken végrehajtott gyilkos támadások csak meghosszabbítják a külföldi erők tálibok által kárhoztatott afganisztáni jelenlétét, s megingatják a gazdasági és biztonsági helyzetbe vetett bizalmat – mondta Karzai.

„Semmit sem használtatok az iszlámnak, nem erősítettétek Afganisztán függetlenségét, és nem tettetek semmit népéért, a szabadságért és a fejlődésért" – hangoztatta az államfő a kabuli egyetemen, egy évfordulós megemlékezésen mondott beszédében.

„Csak a külföldi jelenlét meghosszabbítását éritek el, ürügyet szolgáltatva a külföldieknek a maradásra" – tette hozzá.

A fegyveres összecsapások 18 órán át tartottak az afgán fővárosban, mielőtt a NATO-katonák által támogatott afgán biztonsági erők egy hétfő hajnali rohamban megölték a még ellenálló lázadókat. A tűzharcban 35 lázadó halt meg, valamint az afgán biztonsági erők 11 tagja és négy civil.

Ám, hogy életben tartsa a tálib lázadókkal való megbékélést célzó próbálkozásokat és a reményt, hogy békemegállapodást köthet velük még a külföldi erők többségének 2014 végére tervezett kivonulása előtt, Karzai kijelentette: továbbra is tálib testvéreiként fogja a lázadókat emlegetni.

„Vannak, akik bírálnak engem az afgán kormányban és a médiában, amiért azt mondom, hogy a tálibok a testvéreink, de én ebből nem engedek" – jelentette ki Hamid Karzai, hangos tapsot váltva ki a jelen lévő tisztségviselők és egyetemisták körében.

A fanatikus iszlám tálibok márciusban azt közölték, hogy felfüggesztik az Egyesült Államokkal kezdett tárgyalásaikat és azt a tervet, hogy képviseleti irodát nyitnak Katarban, azzal vádolva Washingtont, hogy nem teljesítette beígért bizalomépítő lépéseit, köztük lázadók szabadon engedését a guantánamói börtönből.

Az afgán elnök azt is mondta kedden, hogy az előkészítés alatt álló hosszú távú partnerségi megállapodásban Washingtonnak pontosan meg kell mondania, hogy a következő években mennyi pénzt ad az afgán hadseregre. Követelése megfigyelők szerint újabb akadályt emelhet a tárgyalások lezárása előtt, miközben már úgy tűnt, hogy a felek konszenzusra jutottak a megállapodás ügyében.

Karzai előzőleg a NATO-ra és kormánya nyugati támogatóira hárította a felelősséget azért, hogy hírszerzőik nem tudták megelőzni a vasárnapi támadássorozatot. Carsten Jacobson dandártábornok, a NATO szóvivője azonban védelmébe vette hírszerzési erőfeszítéseiket, hangsúlyozva, hogy „egy lázadás elleni harcban képtelenség egy hárommilliós városba beszivárgó elszánt lázadók minden próbálkozását megakadályozni".