Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai már az első körben befutó lehet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 22. 6:45

Hamid Karzai kampányfőnöke pénteken azt állította, hogy a hivatalban lévő afgán elnök már az első fordulóban megszerezte a győzelmet az előző napi elnökválasztáson. “Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy az elnök megszerezte a többséget” – mondta Dín Mohammad, hozzátéve, hogy a hivatalos eredmények közzététele a választási bizottság feladata.

“Nem lesz szükség második fordulóra. Megvan a többségünk" – mondta.

Abdullah Abdullah elnökjelöltnek, Karzai fő vetélytársának csapata ezzel szemben pénteken azt állította, hogy az eddigi részleges eredmények alapján az ő jelöltjük áll az élen.

Karzai kampányfőnöke azt mondta, hogy a győzelemre vonatkozó becslést azokra a jelentésekre alapozta, amelyek az országszerte a szavazóhelyiségekben jelen lévő mintegy 29 ezer megfigyelőtől érkeztek.

A független választási bizottság szóvivője, Zekria Barakzai azonban nem erősítette meg a Karzai győzelmére vonatkozó bejelentést.

Fazl Szangcsaraki, Abdullah szóvivője szintén cáfolta Karzai kampányfőnökének bejelentését. “Ez nem igaz. Mi is azt mondjuk, hogy talán nem lesz szükség második fordulóra, és Abdullah győzött."

Az elnökválasztás hivatalos végeredményét csak szeptember 17-én teszik közzé, de a szavazatok összeszámlálása a szavazóhelyiségek bezárása után, csütörtökön azonnal megkezdődött.

A választás előtti utolsó közvélemény-kutatások Karzai előnyét jelezték, azzal, hogy esetleg második fordulóra lesz szükség Abdullahhal, a volt külügyminiszterrel szemben, aki erős támogatást élvez az északi országrészben.

Tálib lázadók péntekre virradóra megtámadtak egy szavazólapokat szállító járművet az északi Balh tartományban, megölték a független választási bizottság egyik illetékesét, és felgyújtották a szavazólapokat tartalmazó dobozokat – közölte az afgán hadsereg egyik tábornoka pénteken.