Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai megkövette a nemzetközi erőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 19. 7:20

Hamid Karzai afgán elnök támogatásáról biztosította a nemzetközi erők tevékenységét, amikor találkozott David Petraeus tábornokkal, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnokával. Az államfő korábban egy lapinterjúban azt kérte: az amerikai csapatok kevésbé láthatóan és visszafogott intenzitással végezzék hadműveleteiket az országban.

Petraeus tábornok erre úgy reagált: meglepték és csalódást okoztak neki Karzai kijelentései.

Az egyórás megbeszélésen az elnök támogatásáról biztosította a NATO-hadműveleteket, és bár vonakodva, az éjszakai különleges rajtaütéseket is.

Egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő – aki részt vett a beszélgetésen – azt mondta, hogy a találkozó segített elsimítani azokat a nézeteltéréseket, amelyeket az interjú kiváltott.

A történtek érzékeltetik, hogy Karzai az afgán népnek és a nyugati szövetségeseknek is meg akar felelni. Elnökként időnként bírálja a nemzetközi erők tevékenységét, NATO-tisztségviselők szerint azonban magánemberként támogatja azt.

Karzai múlt szombaton a The Washington Postban megjelent interjújával meglepte az amerikai tisztségviselőket. A cikkben azt mondta, hogy “itt az ideje a hadműveletek mérséklésének", és hogy az amerikai hadseregnek kevésbé kellene beavatkoznia az afgánok mindennapjaiba, valamint fel kell hagyniuk éjszakai csapásméréseikkel is, mert mindezek a tálib lázadókhoz való csatlakozásra ösztönzik az afgánokat. Az amerikaiaknak inkább támaszpontjaik környékére és az afgán-pakisztáni határ térségére kellene összpontosítaniuk tevékenységüket – fejtette ki az afgán elnök. Hozzátette, hogy ezzel nem Washingtont bírálja, de nyíltsága segíthet a két ország súrlódásokkal teli kapcsolatainak javításában.

Az afgán elnök a szerdai megbeszélésen kifejtette Petraeusnak: nem akarta megsérteni a NATO-t az interjúban megjelentekkel, csupán meg akarta erősíteni elkötelezettségét az iránt, hogy az afgán fegyveres erők a kitűzött határidőtől, 2014-től – a nemzetközi erőktől átvéve a feladatot – teljes felelősséget vállalnak a biztonság szavatolásáért az országban.