Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív felvétel |  2022. augusztus 16. 11:15

Több, mint 3 milliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának legújabb fejlesztése.

katasztrófavédelem_archív

Az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával, létrejött a KEHOP-1.6.0-15-2021-00028 azonosítószámú, „A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése III." című projekt, mely tervezetten 3,49 milliárd forint Európai Uniós támogatás mellett, 4,04 milliárd forint teljes költséggel fog megvalósulni. A fejlesztésnek köszönhetően a Magyar Honvédség a jelenleginél még magasabb színvonalon nyújthat segítséget a természeti katasztrófák elleni védekezésben, valamint a keletkezett károk felszámolásában.

A projekt célja a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi beavatkozó képességeinek megerősítése, mely a tervezett fejlesztéseken keresztül hozzájárul az éghajlatváltozás hatásai miatt bekövetkező katasztrófák magasabb minőségű kezeléséhez, ezáltal a lakosság élet- és vagyonbiztonságának, védelmének növeléséhez.

A fejlesztett képességekre - többek között - szállító kapacitásra, földmunka kapacitásra, műszaki mentés képességre, daruzási kapacitásra, - bármely katasztrófa helyzetben szükség lehet, ahol sérül és javításra, újjáépítésre szorul az infrastruktúra, illetve ahol a lakosság otthona elhagyására kényszerül.

A beruházás a Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg, melynek keretében az MH Anyagellátó Raktárbázis, mint kedvezményezett szervezet, több mint harminc eszköz beszerzését valósítja meg, melyek az ország teljes területén előforduló katasztrófa helyzetek, de elsősorban árvíz elleni védekezésben való magas színvonalú közreműködéshez nélkülözhetetlenek.

Az első néhány eszköz már átadásra is került, így több közúti nyerges vontató, földgyalu- és útprofilozó gép, valamint a lánctalpas kotró gép már most készenlétben áll és bármikor bevethető egy katasztrófahelyzet esetén. A többi eszköz beszerzésére folyamatban van a közbeszerzési eljárás, a projekt tervezetten 2023. február végéig befejeződik.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye