Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai attasék a Közszolgálati Egyetemen

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Nagy Gábor |  2024. április 26. 13:37

A Budapesti Katonai Attasé Testület képviselői a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára és az MH Ludovika Zászlóaljhoz látogattak április 24-én. A delegáció több előadást hallgatott a képzésekről és kiképzésről, megismerte a campust, megtekintették az egyetem legmodernebb eszközeit, illetve találkoztak tisztjelölt hallgatókkal is..

202404_NKE_attasélátogatás_NG (6)

A Budapesti Katonai Attasé Testület (Budapest Military Attaché Corps - BMAC) éves programjának fontos részét képezik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség működését bemutató események és kulturális rendezvények. Előbbi körbe tartozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) és az MH Ludovika Zászlóaljnál szervezett április 24-i program. A BMAC képviselői a Hungária körúti campusra látogattak a szervezet doyenje, Manfred Hanzl dandártábornok, osztrák véderőattasé vezetésével.

Délelőtt dr. Jobbágy Zoltán ezredes, a kar nemzetközi dékánhelyettese a komoly hagyománnyal rendelkező magyar katonai tisztképzésről tartott előadást. A korábbi évek átszervezései, a HHK különböző szakirányai és kutató tevékenysége, az újragondolt nyelvoktatás, valamint a nemzetközi oktatói és hallgatói csereprogramok iránt élénk érdeklődést mutattak a vendégek. A nemzetközi dékánhelyettes kitért a katonai nevelés nehézségeire is, így a demográfiai problémákra, a fiatal generáció változó oktatási igényeire és az információs telítettség XXI. századi jelenségére is.

202404_NKE_attasélátogatás_NG (1)

Az eszmecserével záruló előadást követően a küldöttségnek bemutatták az egyetem egyik laborját és az oktatásban alkalmazott különböző modern eszközeit. Az attasék közelről láthatták az intézmény frissen beszerzett fém- és 3D nyomtatásra szolgáló eszközeit, majd kipróbálhattak egy headset és VR-szemüveg segítségével működő fegyveres szimulációs programot. Ezt követően körbejárták a kar campusát, ahol dr. Jobbágy Zoltán ezredes vezetésével szemügyre vették a kiállított régi harcieszközöket és relikviákat.

Délután az MH Ludovika Zászlóalj prezentációjával folytatódott az attasélátogatás. A tisztjelöltek kiképzéséről, katonai szocializációjáról és sportéletéről, az alakulat mindennapjairól Banka Zoltán alezredes, a zászlóalj törzsfőnöke adott tájékoztatást, aki a nap zárásaként kötetlen hangulatú beszélgetésre invitálta az attasékat és néhány negyedéves felderítő szakos zászlós hallgatót. A könnyed stílusú találkozón többek között szóba kerültek a tisztjelöltek első beosztásba helyezésével kapcsolatos gyakorlati szempontok, a világban zajló háborúk és az is, hogyan válik valakiből katonai attasé.