Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai helikopterek 11 milliárdért

2007. december 21. 7:12

Az amerikai védelmi minisztérium ismét nagy beruházásba kezdett, hiszen a napokban 1200 darab UH-60M helikopter beszerzéséről döntött. Ennek összköltsége – beleértve a technikai munkálatokat, a karbantartást és a pótalkatrészek beszerzését is – megközelítőleg 11 milliárd dollár. A döntés azt követően született meg, hogy az amerikai hadsereg tavaly nyáron befejezte a szóban forgó helikopter tesztelését, és megkezdődhetett a sorozatgyártás.

Az iraki és az afganisztáni hadműveletekben minden előzetes várakozást felülmúlóan használódnak el a forgószárnyasok, melyek pótlása létszükséglet a harcoló csapatok számára. Az UH-60M típus (melynek darabonkénti ára megközelíti a 6 millió dollárt) a közismert Blackhawk egyik új verziója.

A többek között új rotorral és elektronikus kijelzőkkel zsúfolt pilótafülkével, valamint korszerűsített robotpilótával és repülésvezérlő rendszerrel felszerelt helikopter erősebb sárkányszerkezetet, valamint hatékonyabb navigációs rendszert is kapott. Ebből a típusból már 16 darab áll szolgálatban, amelyeket azonban még csak tesztelések során alkalmaztak. A legrégebbi UH-60A változatok felváltására tervezett M típus a gyártó szerint több évtizedig is szolgálatban maradhat, bár vélhetően nem olyan intenzív használatra gondoltak, mint ami napjainkban éri a forgószárnyasokat a hadműveleti területeken…

(Forrás: jetfly.hu)