Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai helikopteren érkezett meg az olimpiai láng Londonba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 21. 17:12

Látványos körülmények közepette megérkezett Londonba július 20-án, péntek este az egy hét múlva kezdődő olimpiai játékok lángja. A lángot a brit királyi haditengerészet egyik Sea King helikoptere szállította a világhírű Tower-hídhoz.

A gépből a tengerészgyalogság egy fiatal kommandósa, Martin Williams az olimpia évére utaló időpontban, vagyis helyi idő szerint éppen 20:12 órakor, kötélhágcsón szállt alá a lánggal, amellyel meggyújtották az országos fáklyastaféta első londoni futója, a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó, Kelly Holmes fáklyáját.

Williams az afganisztáni hadműveletek veteránja, és 2008-ban súlyos lábsérüléseket szenvedett egy taposóakna robbanásától. Évekig tartó kezeléssorozat után teljesen felgyógyult, és hamarosan újból afganisztáni bevetésre indul.
A hivatalos indoklás szerint azért esett rá a választás, mert gyógyulása, eltökéltsége és kötelességtudata minden olimpikon számára követendő példaként szolgálhat.

Az olimpiai láng május 18-án érkezett Athénból a British Airways légitársaság erre az alkalomra különleges, aranyozott festéssel ellátott Airbus 321-es repülőgépén Nagy-Britannia délnyugati csücskébe, a Cornwall megyei Culdrose-ba, a királyi haditengerészet légitámaszpontjára.
A repülőgép az olimpia évére utaló BA 2012 járatszámot viselte.