Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai ismereteket fognak tanulni a debreceni diákok

Szöveg: Háború Művészete |  2009. október 1. 10:39

Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése a napokban elfogadta az önkormányzat és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár közötti együttműködésről szóló megállapodást, amellyel tovább kívánják bővíteni a két szervezet között meglévő, jól működő kapcsolatot.

A megállapodást 2009. szeptember 30-án Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka sajtótájékoztató keretein belül írta alá.

A megállapodás az alábbi területekre terjed ki:

- A lövészdandár is részt vesz az önkormányzat által szervezett ünnepségeken, rendezvényeken, a szolgálati leterheltség figyelembe vételével illetve a katonai vezetőség által engedélyezett állománnyal,

– az önkormányzat együttműködik a lövészdandárral a katonai állomány munkahelyteremtésében és megőrzésében.

Kiemelt együttműködési területként kezelik a katonai nevelés – oktatás közös elindítását az önkormányzati fenntartású iskolákban, amelynek személyi és tárgyi feltételeit, valamint teljes költségét a dandár biztosítja.

Ennek keretében sor kerülhet:

- az általános iskola 7-8. évfolyamán tanórán kívüli foglalkozás keretében a honvédelmi ismeretek oktatására,

– a középfokú intézményekben a „ katonai alapismeretek" választható közismereti érettségi vizsgatárgy bevezetésére.

Az önkormányzat és a dandár korábban közösen tájékoztatták az intézményvezetőket az együttműködés részleteiről. Jelenleg zajlanak az egyeztetések arról, hogy mely intézmények milyen módon kívánnak élni a lehetőséggel.

A dandár célja a katonai pálya népszerűsítése, a képzett utánpótlás biztosítása, és a társadalom honvédelmi, katonai ismereteinek bővítése.

 

Címkékjogvizsga