Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szállodák lesznek az Árpád-vonal bunkereiben?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 1. 10:15

Kárpátalja Ökörmezői (Mizshirjai) járásában helyreállítják a második világháború idején a Kárpátokban védelmi rendszerként épült Árpád-vonal egy részét.

Az Árpád-vonal rekonstrukciójának kezdeményezője Sztanyiszlav Arzsevityin ukrán parlamenti képviselő és bankár, aki szülőfaluja, Alsókalocsa (Kolocsava) környékén szeretné elkezdeni a védelmi rendszer egyes létesítményeinek a felújítását. A politikus és munkatársai jelenleg az erődítésrendszerrel kapcsolatos levéltári információkat gyűjtik, az építési munkálatok elkezdését pedig jövő tavaszra tervezik – adta hírül szerdán az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

A jelentés szerint Alsókalocsa térségében az Árpád-vonal 28 bunkere található. Ezek nagy része rossz állapotban van, a rendbehozataluk jelentős befektetést igényel. Azokban a bunkerekben, amelyeket a háború idején kaszárnyaként használtak, a felújításuk után szállodák létesítését tervezik. A bennük megszálló turisták különböző tájékoztató anyagokon részletesen megismerkedhetnek majd az Árpád-vonal történetével. A második világháború idején étkezdeként szolgáló bunkerekben retro stílusú éttermeket alakítanak ki katonai edényekkel, étkészletekkel.

Az Árpád-vonal a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt az Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban, amely több mint 600 kilométeren át húzódott a Keleti-Beszkidektől a Berecki-Havasokig. Kárpátalján már évek óta idegenforgalmi látványosságnak számítanak a második világháborús erődítésrendszer könnyen megközelíthető szakaszai.

1595892009