Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Guineában ki parancsol a seregnek?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 1. 9:25

A nyugat-afrikai Guineát irányító katonai junta vezetője, Moussa Dadis Camara a hét eleji ellenzéki tüntetés vérbe fojtása kapcsán azt állította, hogy nem tudja ellenőrizni a hadsereget.

„Meghaladtak az események. Nem tudom a hadsereg minden tevékenységét ellenőrizni … Demagógia azt állítani, hogy én ellenőrzöm a hadsereget" – mondta Camara az Europe 1 francia rádiónak adott interjúban.

„Fél évszázados örökséget örököltem, egy olyan hadsereget, ahol egy tizedes azt mondhatja egy ezredesnek vagy egy tábornoknak, hogy a fenébe"- jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

A rendfenntartó erőket azzal vádolják, hogy 157 embert öltek meg hétfőn Conakryban azon a rendezvényen, amelyen 50 ezer tüntető tiltakozott az ellen, hogy a junta vezetője indulni akar a januári elnökválasztáson. A katonák először gumibotokkal és könnygázzal léptek fel a tüntetők ellen, később az elnöki gárda vörös sapkásai a tömegbe lőttek.

Camara, miután meglátogatta a két kórházban ápolt sebesülteket, kétnapos nemzeti gyászt rendelt el. Ezzel egyidejűleg gyülekezési tilalmat is bejelentettek. Szerdára mind a fővárosban, mind vidéken csökkent a feszültség. A francia rádióban a junta irányítója a tüntetés vérbefojtásáért az ellenzék vezetőit tette felelőssé, akik szerinte „megrendelték ezt a bűncselekményt".

A megmozdulás után a hatóságok őrizetbe vettek két ellenzéki vezetőt, köztük Cellou Diallo korábbi miniszterelnököt.

Camara tavaly decemberben került államcsínnyel hatalomra, órákkal azután, hogy meghalt az országot hosszú ideig irányító Lansana Conte diktátor. Akkor azt ígérte, hogy nem indul az elnökválasztáson, de nemrégiben kijelentette, hogy joga van jelöltetni magát.

Párizs, Washington, London, Dakar, valamint az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió és a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (Cédéao) elítélte a guineai erőszakot. Az egykori afrikai gyarmathatalomnak számító Franciaország felfüggesztette katonai együttműködését Guineával és jelezte: a tüntetés “véresnek és vadállatinak" minősített elfojtása miatt felülvizsgálja minden kétoldalú segélyprogramját az afrikai országgal.

Az EU az államcsíny miatt felfüggesztette Guinea fejlesztési célú segélyezését, július végén pedig úgy döntött, hogy csak abban az esetben folytatja azt, ha helyreállítják a jogállamiságot az országban.