Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai mesterségekben vitézkedtek a fiatalok

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 30. 20:42

Tavaly nagy sikernek örvendett az 1000 év katonái nevet viselő vetélkedő. Idén, a vetélkedősorozatot folytatva, hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg a „150 éves a nemzeti honvédtisztképzés” emlékév kadétvetélkedőjét Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Ludovika Campusán, szeptember 30-án, pénteken. Az eredményhirdetésen részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke is.

RT1_4337

Bozó Tibor vezérőrnagy kiemelte: mindig jó érzés számára, ha látja a fiatalokat „vitézkedni a katonai mesterségben”. „Százhúsz iskola vesz részt a kadétprogramban, ami több mint 3600 kadétot jelent. Nagyon örülünk, hogy ennyien érdeklődnek a katonai tudományok, a rend, a fegyelem és a bajtársiasság iránt” – hangsúlyozta.

RT1_4358

„Jó ennyi fiatalt látni, akik érdeklődnek a mundér és a haza védelme iránt” – mondta dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja.

Hozzátette: reméli, hogy ez a megmérettetésben gazdag nap mindannyiuk számára örök emlék marad. A kadétvetélkedőn részt vett diákokra szellemi és fizikai megmérettetés várt a pénteki napon. A délelőtt folyamán egy tárlatvezető applikáció segítségével a csapatok megtekintették a Ludovika Akadémia Történeti Kiállítást, majd egy ehhez kapcsolódó tesztet kellett kitölteniük. A második feladat híres magyar hadvezérek és katonai vezetők arckép felismerése volt. A szellemi vetélkedő utolsó állomásán 16-19. századi fegyvereket kellett a diákoknak felismerniük és időrendi sorrendbe állítaniuk. Kora délután a fizikai erejüket és ügyességüket mérték össze a versenyben maradt döntősök. Az ügyességi versenyrész történelmi szituációk feldolgozásával kezdődött, amit a történethez kapcsolódó történelmi szereplők bőrébe bújva kellett előadni. Az egyenes kieséses szakaszban gyorsasági kesztyűs játékban, hordóhúzásban, Archery Tag, azaz „íjászharcban”, valamint lövészetben mérték össze erejüket.

RT1_4278

A döntőbe jutott hat csapat közül harmadik helyen a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Magyar Hajózási Technikum csapata végzett. Második helyet értek el Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum 12 Darázs Honvéd Kadét Szakgimnázium diákjai. Míg a dobogó legfelső fokára a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikum csapata álhatott, akik a győzelem által nem csak egy kupát, de egy H145M helikopterrel történő repülést is bezsebeltek.