Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai repülőtérre támadtak a szír lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 30. 14:35

A szíriai lázadók két harckocsival lőtték az északi Taftanáz katonai repülőterét Idlíb és Aleppó között, és kilőttek öt katonai helikoptert – közölték augusztus 29-én, szerdán a felkelők.

„A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) több zászlóalja másfél órán át támadta ma reggel Taftanáz repülőterét" – közölte Skype-kapcsolat útján az AFP hírügynökséggel Abu Moszáb, az akció egyik résztvevője. Elmondása szerint légelhárító ütegeket is bevetettek. A reptér Aleppó közelében van, a kormányerők onnan kiindulva lövik, bombázzák a felkelők közeli erődítményeit.

Ez már nem az első eset, amikor a lázadók olyan harckocsik használatáról számolnak be, amelyeket harcokban vagy azok után zsákmányoltak, többnyire katonák dezertálását követően.

Moszáb elmondása szerint kilőttek öt helikoptert, és megrongáltak több épületet a repülőtéren, de maga a légikikötő „még a rezsim kezén van". A lázadók az akció után visszavonultak, két társuk meghalt – tette hozzá. Közölte, „a rezsim MiG vadászrepülőgépei folytatják a már elnéptelenedett Taftanáz házainak bombázását". E híreket független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú szervezet szerint robbanások voltak hallhatók a taftanázi repülőtér felől. A közeli nagyváros, Aleppó bevételéért már több mint egy hónapja küzd a hadsereg, de még nem sikerült kiűzni onnan a felkelőket. A harcok és bombázások szerdán is folytatódtak.

A hatalomhoz közeli al-Vatan magánnapilap tudósítása szerint a hadsereg Aleppó három újabb negyedét „tisztította meg" a „terroristáktól", és „a tisztogatás folytatódik a város többi részében is".

A másik fronton, a főváros Damaszkuszban és környékén, főként a keleti Kabún negyedben is folytatódnak a harcok. A SANA hivatalos hírügynökség szerint Zamalka külvárosban „terroristák" egy csoportja nőket és férfiakat ölt meg „az ottaniak szeme láttára", majd „holttestüket a Kádi Aszkar mecsetben gyűjtötte össze". Ezután állítólag robbanószert helyeztek el a mecsetben, és onnan akarják lőni a kormányerőket, hogy azok viszonozzák a tüzet, és így a mecset felrobbanását okozzák. Így mészárlással lehetne vádolni a hadsereget, ami nemzetközi reagálásokat válthatna ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának miniszteri ülése előtt – írta a SANA.

Az OSDH adatai szerint kedden összesen 189 ember halt meg a szíriai erőszakcselekményekben, köztük 143 civil. A szerdai hírek eddig legkevesebb kilenc ember, köztük hét civil haláláról szóltak.