Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai támaszpontra támadtak ismeretlen fegyveresek

2021. október 6. 20:59

Ismeretlen fegyveresek támadtak meg október 3-án, hétfőn egy katonai támaszpontot Burkina Faso északi részén, legalább 14 katona meghalt, heten megsebesültek – jelentette az afrikai ország védelmi minisztériuma.

A bejelentés szerint a támadók fegyvereket, katonai járműveket is zsákmányoltak. A közleményben a tárca részéről terroristatámadásnak nevezték az akciót, és hozzátették, hogy a hadsereg válaszul szárazföldi és légi offenzívát indított, és több terroristával végzett. Bár a támadás elkövetéséért eddig egyetlen csoport sem jelentkezett, az ország ezen részén több dzsihadista csoport is aktív, egyebek között az Anszár al-Iszlám, valamint a Száhel-övezet legnagyobb dzsihadista szerveződése, az al-Kaidával szövetségben álló Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport (GSIM).

Az országban tavaly április óta körülbelül 275 ezren menekültek el otthonaikból az erőszakcselekmények miatt, a burkina fasói kormány adatai szerint pedig az országban jelenleg mintegy 1,4 millió belső menekült él. A terrortámadásoknak csak idén május eleje és augusztus vége között 500 halálos áldozata volt a hivatalos becslések szerint. A dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre támadásokat a Burkina Fasóval szomszédos országokban is.