Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeum a békéért

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 7. 7:07

Pazar látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak Kecelre. A Bács-Kiskun megyei település szélén mintha egy komplett – ráadásul összhaderőnemi - hadosztály készülne gyakorlatra, úgy sorakoznak a különböző páncélozott járművek, vadászgépek és helikopterek. A Pintér Művek Haditechnikai Parkja még idén ősszel is izgalmas választás lehet a szabadidő hasznos eltöltésére! El is mondjuk, hogy miért!

_SNJ4744

A park megvalósításának gondolata Pintér József vállalkozó fejében született meg még az 1990-es évek második felében. Az akkor már Kecel szélében működő Pintér Művek termelői gyár mellett fekvő csaknem négy hektáros terület adta magát, hogy egy komolyabb átalakítás után színteret biztosíthasson a megálmodott haditechnikai seregszemlének. A gyártulajdonos párhuzamosan kezdett tárgyalásokba a Honvédelmi Minisztériummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, illetve a kilencvenes évek aktív katonai alakulataival, hogy az ezen szervezetek számára már hasznavehetetlen relikviákat és eszközöket átvehesse, az erre megalakított kiállítóhelyen bemutathassa az érdeklődő közönségnek. Kutató- és gyűjtőtevékenységének hamar híre ment, és rövidesen civil gyűjtők mellett a Belügyminisztérium és a Magyar Államvasutak is felvette Pintér Józseffel a kapcsolatot. A ma is látható épületeket ekkor építtette meg saját költségen, valamint ez idő tájt készült el a terület parkosítása és a sétautak kialakítása is.

A nagyközönség 2000. május 18-án vehette át a Haditechnikai Parkot. A megnyitó ünnepségen az akkori államfő, Göncz Árpád köztársasági elnök avatta fel a különleges tárlatot. A park megálmodójának halála után fia, Pintér Csaba vette át mind a gyár, mind pedig a szabadtéri múzeum gondozását, irányítását.

_SNJ5014

A park bejáratát már messziről felismerni, hiszen itt magasodik a kerítés fölé mással összetéveszthetetlenül egy SS24 típusú interkontinentális ballisztikus rakétahordozó, amely a korai atomarzenál elrettentő fegyvere volt. Az akár 8 robbanófejet, nem kevesebb, mint 8000 kilométeres távolságra is eljuttatni képes hordozó önmagában is látványos megjelenése ellenére mindössze valami még hatalmasabb kezdete. A jegy megváltását követően mondhatni egy hadseregre való arzenál tárul elénk rendezett sorokba szedve.

A különböző tüzérségi eszközök, páncélozott csapatszállítók, harckocsik és kiszolgáló járművek mellett helikopterek, szállító- és vadászrepülőgépek is mind körbejárhatók. A felvonultatott eszközök közül méltán ad okot büszkeségre az a svéd Draken típusú vadász-bombázó, amely típus a mai Gripenek elődjeként szolgált a svéd királyi légierőben, s amelyből Közép-Európában csak itt tekinthető meg kiállított darab. Szintén a tárlat légierős vonulatát erősíti Rettegett Iván, azaz a 20-as oldalszámú MiG-23 típusú gép, amely időrendben utolsóként érkezett meg Pápára egy repülőszerencsétlenségben elvesztett gép pótlására. A gép oldalán még a mai napig látni a 20-as szám alatt rejtőző eredeti, szovjet 72-es számozást.

_SNJ4970

Az idők vasfoga bár meglátszik a kiállított mintegy 450 haditechnikai eszköz egy részén, jó pár, már megvalósult példa is tanúsítja a Pintér Művek azon elszánt törekvését arra, hogy előbb-utóbb minden földi- és légijármű felújításban részesüljön. Jelenleg is több teherautó és terepjáró áll a műhely előtt sorban, illetve a közel múltban olyan, magyar szívet is megdobogtató típusok is új köntöst ölthettek, mint egy-egy MiG-15-ös, MiG-17-es és egy MiG-21-es vadászgép. Utóbbi éppen ott jártunkkor érkezett vissza egy szegedi kiállításról, ahol az érdeklődő közönség is megcsodálhatta a teljes, gyári festésű pompájában tündöklő vasmadarat. Itt kell szólni az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületről, hiszen e civil szervezet önkéntesei nélkül mindez, ezen a magas színvonalon talán soha nem is valósulhatott volna meg. Mint megtudtuk, az egyesület és a park között egy évek óta jól bejáratott együttműködés folyik. Míg előbbi biztosítja a tagok szabadidejéből kitelő munkaerőt és szaktudást, a Pintér Művek szolgáltatja a felújításokhoz szükséges alkatrészeket, festékeket és egyéb restaurációs anyagokat. E sikeres kooperációnak ékes példái a Haditechnikai Parkban is megcsodálható, felújított gépek.

A múzeum vezetésének célja egyébként nem kisebb, mint idővel minden szárazföldi járművet működőképes, a légijárműveket pedig külsőleg gyári állapotba hozni. Utóbbiak esetében érthető a látszólagos engedékenység, hiszen azok egykori hatástalanítása együtt járt a belső berendezések, hajtóművek működésképtelenné tételével.

_SNJ5035

A múzeum egyik munkatársa elmondta: a haditechnikai eszközök felújításán túl a park is számos infrastrukturális beruházás elé néz. Már megszülettek ugyanis a tervek egy fedett hangárépület felhúzására is, amely alatt a kiállított járművek jelentős része védetté válhat az időjárási viszontagságok ellen. Ezen túlmenően a lajstromozott eszközök QR-kóddal ellátott információs táblákkal is bővülnek a jövőben, amelyek leolvasásával a táblákra nyomtatott alapinformációkon túl további érdekességek válnak elérhetővé. A nagyvasak mellett külön tárlatok gondoskodnak a különböző úgynevezett hidegfegyverek, valamint a kézilőfegyverek, egyenruhák bemutatásáról is, így aki ne fáradt volna el a park kiállított eszközeit körbejárva, még bőven talál magának érdekességet az épületeken belül is. A park nyitvatartásának rendjéért és egyéb fontos információkért látogassanak el a múzeum honlapjára.