Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai támogatás az ünnep örömének megtapasztalásában

Szöveg: ktp.hu | Fotó: iec2020.hu |  2021. szeptember 8. 10:37

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) ünnepélyes megnyitása előtti napon, a magyarországi egyházmegyék országszerte mintegy ötezer rászorulót vendégeltek meg, hogy nehézségek között élő embertársaink is részei legyenek a közös ünnep örömének. A szervezők célja az volt, hogy Isten ingyenes szeretete elérjen a peremre szorultakhoz is.

20210908-hoat-nek 07

A szeretetvendégség a keresztény tanúságtétel egyik formája, ami kézzelfoghatóan mutatja be Jézus Krisztus szeretetét. A fővárosban a II. János Pál pápa téren hatszáz fő vett részt a Szeretetvendégség elnevezésű eseményen. A Szeretetvendégség ebédjének elkészítésben, valamint logisztikai előkészítésében és végrehajtásában az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár mintegy 50 katonája vett részt, akik szeptember 4-én, szombaton a kora reggeli órákban már ott voltak a II. János Pál pápa téren, hogy a felállítsák és berendezzék azokat a katonai sátrakat, amelyek alatt a meghívottak az ebédet elfogyaszthatták.

20210908-hoat-nek 03

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Nagy István agrárminiszter, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára jelenlétében, Berta Tibor dandártábornok, a Katonai Ordinariátus püspöke mondott rövid köszöntőt és imádságot a szeretetvendégség kezdetén. A tábori püspök az esemény házigazdája, Erdő Péter bíboros nevében köszöntötte a megjelenteket, majd kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Honvédségnek és a Katolikus Tábori Püspökségnek megtisztelő feladat az, hogy részt vehet a kongresszus egyes programjainak és eseményeinek a támogatásában. Berta Tibor mielőtt az asztali áldást elimádkozta emlékeztetett: Jézus Krisztus az Utolsó Vacsorán azt mondta tanítványainak átadva nekik a kenyeret „Vegyétek és egyetek ebből… mert ez az én testem”, majd a borra „Igyatok ebből… mert ez az én vérem”, s ezután hozzáfűzte „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”.

20210908-hoat-nek 05

Az egyház az Utolsó Vacsora óta ünnepli Jézus Krisztus titokzatos jelenvalóságát minden szentmisében, meg tartva az ezt cselekedjétek parancsát, ugyanakkor mivel a vacsora, az étkezés egyben vendégség és asztalközösség is, ezért azt kiterjeszti a szeretet kézzelfogható megtapasztalására is. A mai szeretetvendégség ezt hívatott megjeleníteni. De még ennél is tovább kell mennünk, hiszen a nagycsütörtöki Utolsó Vacsora Jézus másnapi nagypénteki keresztáldozatának, az Istennek való odaadottságának, az Istennek bemutatott áldozatának, az Atyának való engedelmesség tökéletes megnyilvánulása. Az Eucharisztia, a szentmise, az Oltáriszentség ezért magának Krisztus keresztáldozatának a fönntartása. Az „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre” azt is jelenti, hogy Jézus példája szerint nekünk is be kell mutatnunk saját életünk áldozatát a mindennapokban, az ő szeretetének tanúságtevő cselekedeteiben, embertársaink támogatásában, segítésében, az egymás iránti figyelmes szeretet minduntalan való megnyilvánulásaiban.

20210908-hoat-nek 06

A köszöntő gondolatokat követően a tábori püspök asztali áldása után a meghívottak és a meghívó egyházi- és közjogi méltóságok közösen, egy asztal mellett fogyasztották el a marhagulyást és a NEK süteményét. Az ételhez és a süteményhez szükséges hozzávalókat az Agrárminisztérium ajánlotta fel.

Forrás: www.ktp.hu