Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonáink mindig bátrak

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos |  2024. október 22. 16:59

1956 hősei Magyarország függetlenségéért, a magyar nép szabadságáért áldozták életüket – hangsúlyozta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett ünnepségen, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, október 22-én.

20241022_okt_23_unnepseg_SZL (2)

A rendezvényen Kutnyánszky Zsolt felidézte a 68 esztendővel ezelőtti eseményeket, amikor a magyar nemzet fellázadt az idegen megszállás és a rákényszerített, elnyomó rendszer ellen. Ahogy fogalmazott: bátorság, önzetlenség, önfeláldozás, elkötelezettség, hősiesség – ezek a szavak jussanak eszünkbe, ha 1956 őszére gondolunk.

Az államtitkár kitért arra is, hogy október 23-án katonai tiszteletadással vonják majd fel a nemzeti lobogót a Parlamentnél. „A Magyar Honvédség olyan magától értetődően van jelen ünnepeink alkalmával, mint amilyen magától értetődően óvják hazánk biztonságát és vigyázzák a békét a hétköznapokban, legyen szó akár árvízről, akár covidról.”

Felidézte: 1956. október 23-án, a Magyar Rádió épületének védelmére kirendelt katonák zöme letépte a vörös csillagos sapkajelvényét és a tömeghez csatlakozott, mert esküjükhöz híven a magyar embereket szolgálták. „Ahogyan akkor, most is bátor katonáink vannak és nem hunyt ki ez a hazafias érzés a fiataljainkból sem. A Magyar Honvédséget választó ifjak száma hűen bizonyítja ezt” – tette hozzá az államtitkár, kitérve az idén nyáron „Szeretem, megvédem!” címmel indított sikeres toborzókampányra. „Ilyen rövid idő alatt, ennyien még nem csatlakoztak a Magyar Honvédséghez annak modern kori történetében. Magyarország minden egyes katonával egyre erősebb és egyre biztonságosabb lesz” – tette hozzá.

20241022_okt_23_unnepseg_SZL (5)

Kutnyánszky Zsolt beszélt arról is, az 1956-os forradalmat a fiatalok indították el és a honvédelmi tárca, valamint a Magyar Honvédség szívügye a honvédelmi nevelés. „A Honvéd Kadét Program által megszólítjuk a fiatalokat, arra törekszünk, hogy felelős, hazájukat szerető állampolgárokká váljanak.” A modern haderő létrehozását célzó programokkal kapcsolatban elmondta: számos fejlesztést hajtottak végre, és számos fejlesztés van folyamatban, de mindig hangsúlyozzák: elhivatott, hazaszerető katonák nélkül ez önmagában kevés lenne. „Októberi forradalmunk, a nemzeti összefogás, a megtörhetetlen nemzeti hit, az elkötelezettség és az áldozatvállalás jelképe ma is” – mondta végezetül az államtitkár.

A rendezvény elismerések átadásával folytatódott, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorával zárult.

Címkékünnepség