Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlószalag a kiváló szolgálatért

„Az ezred azért szolgál, hogy a Magyar Honvédség erős legyen”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Veres Franciska |  2024. október 22. 19:09

Az MH Lahner György 2. Ellátóezred személyi állománya rászolgált arra, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke zászlószalagot adományozzon az alakulatnak – fogalmazott Szabó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke az 1956-os forradalom kirobbanásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén, a kaposvári laktanyában, október 22-én, kedden.

20241022_Kaposvár-okt23_VF_08

„A zászlószalag a legmagasabb szintű elismerés, amely katonai szervezetnek adható. A Lahner György nevét viselő ellátóezred rászolgált a katonai szolgálattal összefüggő, huzamosabb időn át végzett kiemelkedő tevékenység elismerését jutalmazó zászlószalagra” – húzta alá Szabó Tibor dandártábornok, kiemelve: az alakulat missziókban is helyt állt, részt vett több kiemelt gyakorlaton, becsülettel látta el az árvízvédelmi feladatokat, biztosította a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot, és sikeres nyári táborokat is üzemeltetett.

A csoportfőnöke felidézte: az MH Lahner György 2. Ellátóezred az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság közvetlen alárendeltségében működik, jogelődjeinek története 1961-re nyúlik vissza, amikor megalakult a 64. Gépkocsi-szállítózászlóalj Kiskunfélegyházán és a 68. Szállítózászlóalj Kaposváron. A zászlóaljak jelentős szervezeti átalakulásokon mentek keresztül, mígnem 1995-ben megalakult az akkori 64. Logisztikai Ezred. A jelenlegi alakulat 2023-ban vette fel Lahner György honvéd vezérőrnagy, aradi vértanú nevét. A dandártábornok hozzátette: bár az ezred feladatrendszere többször megváltozott az évek során, a siker garanciáját az állomány kiemelkedő munkája szüntelenül biztosította.

20241022_Kaposvár-okt23_VF_13

Hatvani Szabolcs alezredes, az MH Lahner György 2. Ellátóezred parancsnoka felidézte: az ellátóezrednek a Magyar Honvédség feladatrendszerének megváltoztatása és kibővítése miatt számos kihívással kellett szembenéznie az elmúlt években, köztük a 2015-ös európai migrációs válsággal, a 2020-ban kirobbant koronavírus-világjárvánnyal, a két és fél éve zajló orosz-ukrán háború következményeivel, néhány hete pedig a dunai és lajtai árvízi védekezésben kellett megóvniuk hazánkat.

„A zászlószalag azt jelenti, hogy nem volt hiába az erőfeszítésünk” – összegezte, kiemelve: az MH Lahner György 2. Ellátóezred elhivatott szolgálata is hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Honvédség „fejlődő, erős haderővé” válhasson. „Az 1956-os forradalom emléknapja nem csupán egy történelmi dátum, hanem a szabadság, a bátorság és a nemzeti összetartozás jelképe. Hatvannyolc évvel ezelőtt, ezen a napon, a magyar nép felemelte a szavát a zsarnokság, az elnyomás és az igazságtalanság ellen” – fogalmazott Szemán Mihály őrnagy, aki emlékbeszédében úgy érvelt, hogy az októberi felkelők a félelem, a beletörődés helyett a bátorságot választották.

20241022_Kaposvár-okt23_VF_09

A dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott zászlószalagot Szabó Tibor dandártábornok kötötte fel a csapatzászlóra. A zászlószalagot megszentelő Horváth József alezredes, katolikus tábori lelkész Albert Camus, Nobel-díjas francia író a magyar forradalomról és szabadságharcról írt A magyarok vére című munkáját idézte, Székely Attila százados, református tábori lelkész pedig áldást kért mindazokra, akik szeretik és megvédik a hazát.

Az ünnepi állománygyűlés parancsok ismertetésével, elismerések átadásával, majd az MH Lahner György 2. Ellátóezred helyőrségi zenekarának esztrádműsorával zárult. Az ünnepségen Kárpáti Tímea, Kaposvár alpolgármestere, dr. Neszményi Zsolt, Somogy vármegye főispánja és Kis-Bús Károly ezredes, a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred parancsnoka is részt vett.