Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Czermann János: a humánerőforrás-képességek megerősítése elsődleges fontosságú

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 25. 20:37

A Magyar Honvédség csak a modern haderő haditechnikai eszközei és megfelelően felkészített katonaállomány birtokában képes hatékony válaszokat adni korunk állandóan változó biztonsági környezetének kihívásaira - hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az EUROMIL 130. közgyűlésén, október 25-én, pénteken, Budapesten.

A Katonaszövetségek Európai Szervezetének tanácskozásán dr. Czermann János leszögezte: a világpolitika változásai új kihívásokat hoznak, ezért Magyarország számára döntő lépés katonai képességeinek megerősítése. A helyettes államtitkár beszédében kitért a humánerőforrás-képességek megerősítését célzó intézkedésekre, amely a modern, harckész és hatékony haderő létrehozásának alapja. „A haderőfejlesztés humán stratégiája keretében célunk a modern, harckész és hatékony haderőhöz szükséges személyi állomány toborzása, megtartása és motiválása” – fogalmazott Czermann János.

A helyettes államtitkár ezt követően beszélt a közelmúlt – szolgálati jogviszonyt érintő – változásairól, a bérek és illetmények folyamatos emelkedéséről, majd szót ejtett a katonai szolgálat iránti elkötelezettség növelése érdekében tett intézkedésekről is. „Új, innovatív eszközökkel bővítettük toborzási rendszerünket, amely elsősorban a fiatalabb generációk tagjait szólítja meg, bemutatva nekik a katonai pálya lehetőségeit, előnyeit.”

20241025_General Assembly_PAKO_-10

Czermann János hangsúlyozta: a NATO képességcéloknak megfelelően megkezdődött a nehéz gyalogdandár létszámának feltöltése, 2023 szeptembere óta pedig a hódmezővásárhelyi és tatai dandárnál folynak fókuszált illetményemelési programok és intenzív toborzókampányok. Magyarország stratégiai fontosságúnak tekinti a tartalékerők fejlesztését – utalt a helyettes államtitkár a 2024 nyarán Szeretem, megvédem! mottóval indított - területvédelmi tartalékosokat - toborzó kampányra, amely kiemelten fókuszált az egyetemi hallgatókra. Hozzátette azt is: a kampány a várakozásokon felül teljesített.

20241025_General Assembly_PAKO_-11

A katonai oktatás és kiképzés kapcsán szólt a Honvéd Kadét Program eredményeiről, a haza iránti elkötelezettség megerősítése és a honvédelemmel kapcsolatos állampolgári kötelezettségek tudatosítása érdekében bevezetett honvédelmi alapismeretek tantárgy előnyeiről, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar fejlesztését célzó intézkedésekről. Hangsúlyozta: napjaikban az egyetem összes karán, intézményében és képzési szintjén NATO- és EU-kompatibilis képzési programokat biztosítanak. Dr. Czermann János végezetül leszögezte: az eddig felsorolt eredmények nem valósulhattak volna meg a honvédelmi érdekképviseleti szervezetek bevonása nélkül, amelyek nemcsak a katonák jogait védik, hanem alapvető szerepet kapnak a katonai szolgálat vonzerejének növelésében is.

20241025_General Assembly_PAKO_-14

Bátornak és rugalmasnak kell maradnunk az új korok kihívásaiban is – mondta beszédében Bazsik István, a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet elnöke, emlékeztetve arra, hogy a szervezet elkötelezettsége és elszántsága a közös értékek, a katonák érdekeiért való munka iránt egyedülálló példa a védelmi ágazatban. Az elnök beszélt a világban tapasztalható jelentős átalakulásokról, kitérve a kultúránkat káosszal fenyegető konfliktusokra. „Merítsünk ihletet az együttműködés erejéből. A nap folyamán fontos megbeszéléseket fogunk folytatni azokról a kihívásokról és lehetőségekről, amelyekkel a katonai állománynak Európa-szerte szembe kell néznie” – fogalmazott Bazsik István, hangsúlyozva azt is: az itt végzett munka kulcsfontosságú - nemcsak tagok, hanem Európa biztonságának és stabilitásának jövője szempontjából is.

A nyitóbeszédek és bevezető előadások után Európa katonai érdekvédelmi vezetői és szakmai küldöttei egyeztettek és cseréltek tapasztalatot.