Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek a jövő acélkockái

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Veres Franciska |  2024. október 25. 20:22

2024-ben immár hatodik éve indult Acélkocka altisztképző tanfolyam. A polgári életből bevonult, az alapkiképzést sikeresen teljesítő 138 katona október 25-én, pénteken ünnepélyes honvéd esküt tett a szentendrei Görgey Laktanya alakulóterén.

A nyolchetes alapkiképzés záróakkordját jelentő ünnepélyes katonai eskü elöljárója, Kaszab Zoltán MH vezénylő zászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa hangsúlyozta, milyen fontos szerepet töltenek be az altisztek a hadseregben. „Az acélkockáknak naprakész tudást adunk át, a megújuló Magyar Honvédség szükségletei szerint. Fontos, hogy kiképzésük után a modern haditechnikai eszközöket, illetve gondolkodásmódot és vezetési rendszert alkalmazzák a saját beosztásuknak és rendfokozatuknak megfelelően. Jó altiszt a küldetése iránt elkötelezett katonából válik” –mondta a vezénylő zászlós.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Frankó Imre ezredes, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia parancsnoka. Elismeréssel szólt az állomány árvíz idején tanúsított munkájáról, hiszen néhány hete az országos védekezés feladataiban a nap során esküt tett katonák teljes létszámmal vállaltak szerepet. „Hirtelen jött, mégis maximálisan megfeleltek a kihívásnak. Katonaként viselkedtek, holott még nem volt katonai esküjük. Ennél nagyobb érdem kevés van! – dicsérte a parancs súlyával igen korán megismerkedő állományt Frankó ezredes.

20241025_szentendre-eskü_VF_08_feliratos

A katonák esküjüket a jutasi emlékzászló, az Altiszti Akadémia csapatzászlója, és az Altisztképző Központ alegység zászlója jelenlétében tették le a haza védelmére. A csapatzászló a hazához, a nemzethez, az eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe. Az alapkiképzés során a kiképzendők elsajátították az alapvető katonai ismereteket, például a tájékozódást terepen, a fegyverkezelést és az éleslövészetet, a robbantást, illetve a harcászati ismereteket. Jövő héttől megkezdhetik altisztté válásuk második szakaszát, a tizennégy hetes Alap Altiszti Felkészítést.