Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a láthatatlan műveleti tartomány védelméért

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 26. 10:32

Az uniós soros elnökségnek köszönhetően először rendezték meg hazánkban az Európai Uniós tagállamok kiberparancsnokainak konferenciáját. A rendezvény elsődleges célja a terület aktuális problémáinak megtárgyalása, valamint a szakterület előtt álló fejlesztési irányok és új, kialakítandó képességcélok meghatározása volt. Az október 22-ei előadássorozatnak a Bálna Honvédelmi Központ adott otthont.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek geopolitikai változásai, illetve technológiai vívmányai alapjaiban formálták át a védelempolitikát.

„A kibertér védelme stratégiai fontosságú, nemcsak hazánk, hanem az Európai Unió egésze számára egyaránt. A világot sújtó háborúk és konfliktusok időszakában alapvető fontosságú annak felismerése, hogy a modern kor kihívásaira csak modern eszközökkel és gondolkodással lehet megfelelően válaszolni” – emelte ki az államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy habár a kiberfenyegetések globális jellegűek, így egyetlen ország sem képes egyedül védekezni ellenük, mégis nagyon fontos az unió tagállamai számára, hogy minél ellenállóbbak legyenek a kiberbiztonság terén is. Hozzátette: a civil-katonai együttműködés egyre fontosabbá válik a területen, ugyanis a privát szektor technológiai innovációinak és a katonai szektor széleskörű tapasztalatainak ötvözése tudja nyújtani a leghatásosabb védelmet a modern kor kihívásai ellen.

20241022_Bálna - EU kiber parancsnokok konf_PAKO_-9

A fő kérdések között az általános információbiztonság, a civil-katonai együttműködési lehetőségek, illetve a beszállítói láncok biztonsága voltak. „Ezen a szakterületen minden nagyon gyorsan változik, amihez különleges szemléletmód és gondolkodás szükséges. Rendkívül rövid válaszreakcióidőkkel kell dolgoznunk és jól begyakorolt eljárásrendekre van szükség. Én azt gondolom, hogy a Magyar Honvédség az élmezőnybe tartozik ezen a területen, hiszen számos fejlesztésünk van nemzetvédelmi és együttműködési területen is” – mondta Pozderka Gábor ezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka.

A rendezvényen részt vett Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is.