Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák apasztják a tó vizét

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. június 10. 10:15

Apadni kezdett a rendkívül veszélyesnek nyilvánított kínai földrengés-tó vízszintje, miután dinamitokkal és rakétákkal újabb elvezető csatornákat robbantottak a helyszínen dolgozó katonák. Helyi idő szerint kedden, nem sokkal dél előtt a víz majdnem hatvanszor olyan gyorsan áramlott kifelé a tóból, mint befelé – közölte a Xinhua állami hírügynökség.

A kiömlő nagy mennyiségű víz következtében enyhült az előzőleg rendkívül veszélyesnek nyilvánított helyzet a Tangjiashan-tónál, amely a májusi földrengés következtében keletkezett Szecsuan tartományban. A hatóságok korábban arra figyelmeztettek, hogy több mint egymillió embert érintene, ha a tóban felgyülemlett víz áttörné a természetes gátakat. A leginkább veszélyeztetettek közül több mint 250 ezer embert már ki is telepítettek.

A szecsuani földrengés-tó a május 12.-én pusztított katasztrófa után alakult ki, miután a földcsuszamlások gátat képeztek a Fu Jiang folyó vizének. A helyszínen dolgozó szakemberek szombaton kezdték meg a víz leeresztését, ám ez hétfőig nem hozott eredményt, mert több mint kétszer annyi víz áramlott percenként a mintegy 245 millió köbméter vizet magában foglaló tóba, mint amennyit a frissen ásott csatorna el tudott volna vezetni.