Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák haltak meg egy dél-jemeni összecsapásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 25. 7:01

Tizenegy jemeni katona és harminckilenc feltételezett iszlamista fegyveres veszítette életét a Jemen déli részén kitört összecsapásokban – jelentették augusztus 24-én, szerdán helyi lakosok és tisztségviselők. Az incidens kedden késő este robbant ki, amikor fegyveres milíciák támadtak a Zindzsibár közelében állomásozó csapatokra – közölte egy biztonsági illetékes. Az Ali Abdalláh Száleh elnök rezsimje ellen január óta tartó tüntetések óta ez volt az egyik legnagyobb emberi veszteséggel járó összecsapás.

Az iszlamisták – kihasználva a kormányzat elleni fegyveres akciók okozta biztonsági űrt – márciusban megszállták az Abján tartománybeli Dzsaar városát, majd májusban Zindzsibárt is.

Helyi lakosok elmondása szerint harci repülőgépek bombázzák a területet. Ezzel egy időben a biztonsági erők arról számoltak be, hogy egy katonai egység fegyvereseket űzött ki a Zindzsibár nyugati kerületében lévő állásaikból. „A milicisták visszavonultak, maguk mögött hagyván a hadseregtől korábban zsákmányolt fegyvereket és eszközöket" – közölte a biztonsági illetékes.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia attól tart, hogy a helyi zavargások közepette a milicisták – amelyek a jemeni kormány szerint az al-Kaida terrorszervezethez tartoznak – még több támadást fognak indítani a térségben.

A déli országrész erősen felfegyverzett törzsei ellenőrzőpontokat hoztak létre, így próbálván megvédeni falvaikat, miután az al-Kaida helyi erői nemrégiben elfoglalták a Zindzsibártól 35 kilométerrel keletre lévő Sakra települést. A jemeni elnök bírálói úgy vélik, hogy a Száleh eltúlozza az al-Kaidával kapcsolatos veszély mértékét.