Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonának lenni hivatás

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. június 8. 18:11

Két különböző helyről érkeztek. Egyfelé tartanak. Altisztté szeretnének válni és ezért mindent meg is tesznek. Egyikük állomásparancsnokként, másikuk könnyűvezetékes rajparancsnokként fogja kamatoztatni az „Acélkocka” infokommunikációs híradó altiszti tanfolyamon megszerzett tudását. A két fiatal altisztjelölt a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred által szervezett képzésen veszi hétről hétre, különösebb nehézség nélkül az elé gördített akadályokat. Tizennyolcan vannak: közülük ők ketten a legkiemelkedőbbek.

riport_acélkocka_Révész (7)

„Tetszett, hogy együtt mozognak a katonák. Itt fegyelem van és ők kiállásban, erőnlétben sem utolsók” – vélekedik a tapasztaltakról az eredetileg fogtechnikusi végzettségű Dobos Alexandra tizedes, aki már 2016 óta szolgál a Magyar Honvédség berkeiben. Pontosabban Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél végez központkezelői feladatokat. Oda is tér vissza, immár őrmesterként, amennyiben sikerül az „Acélkocka” tanfolyam szakmai részét elsajátítania. Ezt követően könnyűvezetékes rajparancsnoki beosztásban folytatja szolgálatát.

A tizedest katona baráti köre is motiválta a haza védelmében: tőlük tudja régről, mennyire összetartó világ ez. „A csapatmunka, sőt, a bérezés sem utolsó. Felvehetjük minden nap az egyenruhát és ha végig sétálunk az utcán, a nagyobbaknak tisztelet, a kisebbeknek áhitat ül az arcára. Szerintem ez nagyon szép dolog” – tölti el büszkeséggel, hogy hazáját szolgálja.

riport_acélkocka_Révész (1)

A tizedes azt mondja: eddig rendkívül kedves volt vele mindenki. Ugyan a szabályokat be kell tartani – például, ha magasabb rendfokozatú emberrel beszél a katona – ám, úgy tapasztalja, eddig senki nem állt rosszul hozzá. „Ameddig lehet, szeretnék katona lenni” – jelenti ki és rögtön hozzáteszi: barátnőinek is sokat mesél a erről világról.

Mind a gimnáziumában toborzó katonák, mind családja szakmai múltja hozzájárult a Battonyáról származó Hegedűs Richárdnak ahhoz, hogy magára öltse a mundért. Családja – édesanyja, édesapja és két nagybátyja - is katona. Nem esett hát nehezére a beöltözés. Amikor bejött a járványhelyzet, a katonaságot látta legbiztosabb hivatásnak. Akkor fogalmazódott meg benne, hogy a civil programozás helyett hazáját szolgálva végzi ugyanezt.

riport_acélkocka_Révész (3)

„Infokommunikációs altiszt leszek. Kezdetben közös képzési heteken vettünk részt, hogy mindenki mindenbe belátást nyerjen. Ezt követően specializálódtunk. Tudnunk kell, hogyan programozzuk az egyes infokommunikációs eszközöket, hálózatokat. Állomásokat telepítünk, járművekbe rádiókat, de a tiszti munkába és az informatikába is belátást nyerünk. Utóbbiak szintén megfogtak” – fogalmazt Richárd, akit a nagyobb személyzetet igénylő antennák összerakása is lekötött, szeret csapatban dolgozni. Úgy tapasztalta, ha valamelyikük segítséget kért, oktatóik mindig készséggel elmagyarázták, amire kíváncsiak voltak.

A civil életben festeni, olvasni szerető Dobos Alexandrát már a rádióprogramozás, a gépjárműre szerelt berendezések – tehát, minden, ami híradó berendezésekkel kapcsolatos – érdekli. Merthogy a műszaki ezred Szentesen rádiótechnikával, hírrendszerek felállításával is foglalkozik. Mint mondja, kezeihez ,,illik is” az effajta gombnyomogatás. „Tetszett az egész központ, a HICOM rendszer és a katonai konténer felépítmény gépjárműre szerelt változata is érdekes volt” – meséli a tizedes, aki tudását bajtársához hasonlóan specializáción „csiszolja” tovább. „Fontos számomra, hogy mindenféle híradótechnikát elsajátítsak és többféle területre legyen rálátásom” – foglalja össze célját.

riport_acélkocka_Révész (5)

Richárd a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél szolgál majd a továbbiakban: rögtön állomásparancsnokként kezd, őrmesteri rendfokozattal. „Az iskolámból rajtam kívül még két emberrel vonultam be Szentendrére. Egyik barátom felderítőként, a másik lövészként kezdett” – mondja.

Mint megtudtuk: később a honvédségen belül szeretne majd továbbtanulni az angol nyelvvizsgával és felsőfokú érettségivel rendelkező, civilként a videójátékokkal foglalatoskodó altisztjelölt. „Mindenképp megéri kipróbálni ezt az életpályát, sok minden új dologra megtanít, habár először nehéznek tűnhet. Felkészít minket arra, ha esetleg baj történne, akkor is túléljük a veszedelmet” – nyilatkozza.

Az altisztjelöltek írásbeli és szóbeli vizsgával zárják a képzést: június 22-től rendszergyakorlat, 29-én gyakorlati vizsga vár rájuk, de a ,,legvégső harcot” július 7-én a záróvizsgával veszik fel.

riport_acélkocka_Révész (4)