Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás dallamok a királyok városában

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2023. augusztus 21. 16:27

Kilencedik alkalommal hívták életre a Királyi Napok programsorozat keretében a Fricsay Richárd alezredes, zeneügyi igazgató nevével fémjelzett Regionális Katonazenekari Fesztivált Székesfehérváron.

5T0A9779

A látványos térformációkkal és zenei elemekkel tarkított eseménynek idén a Városház tér adott otthont augusztus 17-én, ahol este hat órától a veszprémi, a tatai, a debreceni és a ,,házigazda” Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar szórakoztatta repertoárjával a nagyérdeműt, először szakalaki, majd közös zenekari produkciókkal. A rendezvényen a közönség körében nagy sikernek örvendő alaki bemutatót követően pergős katonadalok, indulók, könnyűzenei művek, filmzenék, valamint kortárs slágerek is felcsendültek.

Cser-Palkovics András polgármester megnyitóbeszédében köszönetét fejezte ki a katonazenekaroknak, hogy az év minden eseményét ünnepibbé és méltóságteljesebbé varázsolják. Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese köszöntőjében kitért arra, hogy Székesfehérvár hagyományaiba jól illeszkedik a Fricsay Fesztivál, hiszen a város mindig a katonazenészek egyik otthonaként szolgált. A város zenei életében meghatározó állomást jelentett az 1897-es esztendő, mikor megérkezett családjával Fricsay Richárd alezredes, akit azóta is a magyar katonazene történet kiemelkedő, szimbolikus alakjaként tartunk számon. Fricsay Richárd és XXI. századi katonazenész utódai egyszerre katonák és művészek is, akiket egyik oldalról a fegyelem, a kötelességtudat, a szabályok pontos betartása jellemez, másrészről rendelkeznek az önálló alkotás vágyával, a képzelet és a lélek szárnyalásával, a rögtönzés szabadságával.

Schmidt Zoltán vezérőrnagy kiemelte: a Magyar Honvédség elsődleges feladata, hogy képességeivel hazánkat szolgálja, ugyanakkor kultúrájának, történelmének fontos eleme a katonazene, amely kultúraközvetítő szerepet tölt be és élő kapocsként szolgál a hadsereg és a társadalom között. Az ünnepség a Hiemer Ház báltermében fogadással, s emléklapok átadásával zárult.

Címkékkatonazene