Katonás és egészséges
Új módszerekkel a korábbiaknál egészségesebb ételeket főznek Székesfehérváron
Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2024. június 22. 14:37Megújult lendület jellemzi a fehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár konyháját, ahol új módszerekkel készített, a korábbiaknál egészségesebb ételek várják a katonákat. Napi több száz főről gondoskodik az étkezde állománya, biztosítva, hogy minden katona elégedetten távozzon az asztaltól.
Lenti Zsolt főtörzsőrmester koordinálja az élelmiszer-beszerzést és az ebédkészítést, valamint felel a három tálalókonyháért és több mint negyvenfős konyhai személyzetért három laktanyaobjektumban. Az étkezdevezető személyesen állítja össze a menüt a katonák véleményének figyelembevételével. „Figyelem az óhajaikat, ötleteiket, javaslataikat, amelyeket rendre próbálunk becsempészni az étlapba” – mondja Lenti főtörzsőrmester.
A konyha számos újítást vezetett be, próbálja ötvözni a hagyományos magyar gasztronómiát és a reformkonyhát. Nem idegen számukra a sous-vide technika sem, amelyet gyakran alkalmaznak rendezvényeken. Legutóbb szűzpecsenyét készítettek ezzel a módszerrel, amely nagy sikert aratott a vendégek körében.
A főtörzsőrmester az egészséges étkezést szorgalmazza, és bár a sütemények csábítóak, inkább a gyümölcsfogyasztást helyezné előtérbe. Az étkezde A és B menüt kínál, valamint à la carte választékot is biztosít. Az A menü energiadúsabb, míg a B menüsor könnyedebb ételeket, főzelékeket, salátákat tartalmaz. Az à la carte széles választékot nyújt, a rántott szelettől a natúr csirkemellig, a rántott camembertsajttól a pirított zöldségekig sok fogásból lehet választani. A konyha vezetése ügyel arra is, hogy figyelembe vegyék az ételintolerancia különböző változatait és a kulturális megkötéseket is.
A katonák kedvenc ételei közé tartozik a rántotthús, a szezámmagos, zöldfűszeres, panko morzsába forgatott csirkemell, valamint a harctéri babgulyás. A szolgálatok számára mindennap meleg reggelit és ebédet készítenek, vacsorára pedig felvágottat, sajtot és zöldséget tartalmazó hideg csomagot állítanak össze.
A konyhai munkafolyamat során természetesen szigorú közegészségügyi szabályok érvényesülnek. „A tisztaság, rend, fegyelem nálunk alapvető, és az ételeket megfelelő hőfokon tároljuk, tálaljuk” – hangsúlyozza a főtörzsőrmester.
Az étkezde munkájának része a különleges események kiszolgálása is, mint például a tavalyi Magyar Honvédség központi adventi ünnepség a Vörösmarty színházban, ahol az állófogadás négyszáz résztvevőjének készítettek különleges, ínycsiklandó ételeket.
Lenti Zsolt főtörzsőrmester külföldi kiküldetésben szerzett tapasztalait is kamatoztatja: három évet töltött Cipruson, ahol a 40 fokos hőségben a forró babgulyás helyett gyümölcsleveseket és hideg salátákat, sülteket készített bajtársainak. A katonák azért ott is kikövetelték a hazai húslevest, rántotthúst káposztasalátával. „A hazai ízek szombatonként szinte törvényszerűek voltak" – meséli.
Az étkezde szerves részét képezi a kantin, ahol széles választékot kínálnak a reggeliktől a desszertekig. A legnépszerűbb kantinreggeli a rántotthúsos szendvics, amelyből napi 30-40 darabot is készítenek. „Bármelyikük megállná a helyét a legjobb civil vendéglőkben is!” – méltatja kollégáit a főtörzsőrmester.
A fehérvári honvédek konyhája tehát nem csak a hagyományos magyar ízeket őrzi, hanem a modern, egészséges táplálkozás jegyében is úttörő szerepet vállal.
Galéria