Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kazahsztán is a C–295-öst választotta

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. március 5. 16:29

A Független Államok Közösségét alkotó tagországok közül elsőként Kazahsztán rendelt az Airbus Military népszerű közepes katonai szállító repülőgépéből, a C–295-ösből.

A gyártó március 1-én, csütörtökön jelentette be, hogy a kazah védelmi minisztérium illetékes szerve, a Kazspetsexport szerződést írt alá, kettő darab C–295-ös megvásárlásáról. A szerződés – melynek értéke nem ismert – a gépek leszállítása mellett magába foglalja a pótalkatrészek és a földi kiszolgáló berendezések biztosítását is.

A szerződés mellett egy szándéknyilatkozatot is aláírtak, mely további hat C–295-ös megvásárlására ad opciós lehetőséget. Az ehhez kapcsolódó konkrét megrendelés aláírására az elkövetkező néhány évben kerülhet sor. Az első két C–295-öst 2013 áprilisára szállítja le a gyártó, a további példányok átadásáról a jövőben döntenek.

Az Airbus Military illetékese elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a kazah védelmi minisztérium a mi termékünket választotta, a FÁK régiójából Kazahsztán lesz az első vásárlónk. Az ország jelenlegi és jövőbeli szállítási feladatainak ellátásra tökéletes választás a C-295, mind képességeit, mind költséghatékony üzemeltetését tekintve."

A Flightglobal MiliCAS adatbázisa szerint a kazah légierő vegyesen 10 darab Antonov An–12, An–24/26, illetve An–72-es szállítógépet üzemeltet.

 

Címkéklégierő