Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kenyérszentelő ünnep Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. augusztus 24. 10:36

Államalapító Szent István király ünnepe hagyományosan a nyári aratásokat követően az új búzából őrölt liszt felhasználásával sütött kenyér ünnepe is. Hagyományaink szerint a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyér megszentelésével fejeződik be az egész éves fáradságos munka, amelyet a földművelő emberek végeznek hosszú évszázadok óta.

Az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) Augusztus 20.-i ünnepi állománygyűlésén központi szerepet kapott az új kenyér megszentelése. A bázis fúvószenekarából alakított kamaraegyüttes előadásában a Művelődési Központ színpadán a Himnusz dallamainak felcsendülését követően Mikusi Zsolt ezredes, parancsnok az állomány rövid köszöntése után felkérte Dr. Hankovszky Béla őrnagy római katolikus tábori lelkészt az ünneppel kapcsolatos gondolatai közzétételére. A tábori lelkész köszöntőjében, amely nem a szokásos ünnepi beszédekre emlékeztetett, Szent István királyunk államalapítása során alkalmazott eszközöknek, módszereknek az adott kor viszonyai tükrében való megítélésre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a magyar államalapítás hosszú évszázadokra meghatározta nemzetünk helyét Európában.

Az ünnepi köszöntőt követően a tábori lelkész megszentelte az új kenyeret, amelyet a kiképző bázis parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes szegett meg.

Az ünnepségen került sor az előléptetések, kitüntetések, jutalmak átadására.