Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akadályok nehezítik az afgán hadsereg kiképzését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 24. 11:37

A lemorzsolódás és az írástudatlanság magas aránya miatt 2011 októbere előtt nem lesz elegendő létszámú és megfelelően kiképzett afgán rendőr, illetve katona, hogy át tudják venni a biztonsági erők feladatait, és ellenőrzésük alá kerülhessen Afganisztán nagyobb területe – figyelmeztetett a NATO afganisztáni kiképző missziójának (NTM-A) vezetője hétfőn.

Az Afganisztánban tartózkodó William Caldwell amerikai tábornok a Pentagonban összegyűlt újságíróknak videokonferencia keretében tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kiképzés jelenlegi tempójában az afgán hadsereg és rendőrség csak „elszigetelt csücskökben" tudja magára vállalni a biztonság megóvásában a vezető szerepet, s azt is csak a külföldi csapatok támogatásával.

Az észak-atlanti szövetség azt a célt tűzte ki, hogy 305 600 főből álló biztonsági erőt – 171 600 fős hadsereget és 134 ezer fős rendőrséget – hoz létre és képez ki. Az állomány jelenleg 249 500 főből – 134 ezer katonából és 115 500 rendőrből – áll.

Caldwell tábornok azonban azt jósolja, hogy a dezertálások és a sérülések magas aránya miatt a NATO-nak még legalább 141 ezer főt kell verbuválnia és kiképeznie ahhoz, hogy a hiányzó 56 ezer főt jövő őszre ki tudja állítani.

Barack Obama amerikai elnök azt ígérte, hogy 2011 júliusában megkezdik az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból, de a mérték és a tempó a biztonsági helyzet alakulásától, azaz attól függ majd, hogy az afgánok mennyire lesznek képesek magukra vállalni a biztonság garantálását az ország nagy részén. Védelmi minisztériumi tisztviselők, köztük maga Robert Gates miniszter is, úgy nyilatkozott, hogy szerintük szerény mértékű lesz a jövő nyárra tervezett kivonás.

Gates júniusban azt jósolta, hogy az afgán biztonsági erők az idei év végén már képesek lesznek bizonyos területek felett átvenni az ellenőrzést. Névtelenül nyilatkozó amerikai és európai diplomaták viszont úgy vélik, hogy az első helyeken is legkorábban csak valamikor a jövő év elején adhatják át a biztonsági ellenőrzést az afgán erőknek.

Több akadály is komolyan megnehezíti a hivatásos afgán hadsereg és rendőrség létrehozását és kiképzését, köztük az írástudatlanság és a lemorzsolódás, a korrupció és a banki infrastruktúra hiánya. A jelenlegi állomány 14-18 százaléka írástudó, s egyes rendőrségi egységeknél a 47 százalékot is eléri a lemorzsolódás. Eddig 27 ezer újonc vett részt a NATO analfabetizmust felszámoló programjában, s a remények szerint jövő nyárig további százezer főt tanítanak meg olvasni egy nyolcéves gyermek szintjén.