Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kereskedőből felderítő

Szöveg: Krizbai Diána hadnagy | Fotó: Schwanner Áron hadnagy |  2023. május 10. 17:47

Száz évvel ezelőtt született Koós Vladimir nyugállományú őrnagy, aki kereskedőként kezdte, de katonaként fejezte be aktív pályafutását.

_MH_4779

A jeles nap alkalmából verssel, emléklappal és emléktárggyal köszöntötte a nyugállományú őrnagyot Goldschmidt Roland alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese és Szabó Tünde őrnagy, az MH KIKNYP 1. Hadkiegészítő és Toborzó Központ érdekvédelmi részlegének vezetője, május 5-én, Dunakeszin.

Az akkori Csehszlovákia területén, Nagyszőlősön született Koós Vladimir kereskedőnek tanult, és 1941-ben kezdett dolgozni segédként. 1944 végén szovjet hadifogságba került, több hónapot töltött a bajai táborban.

Az ünnepelt 1946-ban kezdte meg katonai pályáját Vásárosnaményban, mint határvadász. A rákövetkező évben felvételt nyert a Honvéd Kossuth Akadémiára, melynek elvégzését követően több helyőrségben szolgált felderítőként. Utolsó szolgálati helye a gyöngyösi 4. gépesített lövészhadosztály volt; az alakulat elhelyezési szolgálatvezetőjeként vonult szolgálati nyugdíjba 1972-ben.

Koós Vladimir köszöntése során több fiatalkori képet, régi ereklyéket megmutatva mesélt életéről. Elmondta többek között, hogy nagycsaládban nőtt fel, kilencen voltak testvérek. Megélte az ugocsai város többszöri impériumváltását, a huszadik század megpróbáltatásait.