Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készenléti erők ellenőrzése

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester, a szerző, Janó Miklós őrmester |  2021. november 6. 7:17

Nagyon jó eredménnyel zárult október végén az MH Közepes Lövészdandár, 3. Lövészzászlóaljának és Műszaki Zászlóaljának NATO CREVAL ellenőrzése Hódmezővásárhelyen.

20211104-CREVAL (16)

A közel 1300 katona és közel 300 technikai eszköz részvételével megtartott NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzés végén, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alegységein alapuló lövész és műszaki zászlóalj is megkapta a „Combat Ready”, azaz „harckész” minősítést.

Az ellenőrzés az okmányok áttekintésével kezdődött, ezt követően az alegységek gyakorlatban is bizonyították felkészültségüket. A kétnapos ellenőrzés során közel száz, a valóságot megközelítő helyzetre, alájátszott incidensre kellett a katonáknak reagálniuk. A harcászati rész értékelése sok szempontból tevődött össze, amelybe beletartozott a parancsnoki munka, a különböző szintű alegységek irányítása, illetve a feladatok harceljárásoknak megfelelő teljesítése is.

20211104-CREVAL (30)

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: a Magyar Honvédség idei legnagyobb megmérettetése volt a készenléti erők ellenőrzése. A lövészzászlóalj alapvetően egy stabilizációs műveletet, illetve védelmi feladatot, a műszaki zászlóalj ezzel egy időben - a víztisztítás mellett - a lövészszászlóalj támogatási feladatait hajtotta végre. „A járványügyi helyzet rányomta bélyegét a felkészülésre, ennek ellenére a katonák nagyon motiváltak voltak a rendkívül összetett gyakorlat során” – hangsúlyozta a tábornok.

A gyakorlat tervezésében és szervezésében a Bocskai-dandár törzse is részt vett, majd november második hetében egy számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlaton ellenőrzik a törzs felkészültségét is.