Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készültség Jeruzsálemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 13. 9:31

Kétezer egyenruhást helyezett készültségbe az izraeli rendőrség Kelet-Jeruzsálemben a Mecsetek terén a ramadán első pénteki imájára – közölte Smulik Ben Rubi szóvivő. Arra számítanak, hogy idén is több tízezer hívő vesz részt a muszlimok böjti hónapjának első pénteki imáján az al-Aksza mecsetben és a körülötte lévő téren.

Izrael tiltja a ciszjordániai és gázai övezetbeli palesztinoknak, hogy Kelet-Jeruzsálembe látogassanak. A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háború során szerezte meg a területet.

Mindazonáltal egyes alkalmakkor engedélyezik a palesztinok bizonyos csoportjainak, hogy az al-Aksza mecsetben imádkozzanak.

A ramadán alatt például az 50 év feletti férfiak és a 45 év feletti nők vehetnek részt a pénteki összejöveteleken Kelet-Jeruzsálemben, de a 45 és 50 év közötti házas férfiak, valamint a 30 és 45 év közötti férjezett nők is kaphatnak külön engedélyt.

A Mecsetek tere a jeruzsálemi óváros keleti körzetében található. Itt emelkedik a Szikladóm, valamint az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset.

 

CímkékSzikla