Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két hónapja segítik a munkát a székesfehérvári kórházban

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. január 14. 9:21

Két hónapja, tavaly novemberben érkeztek meg az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba. A székesfehérvári alakulat egyenruhásai rövid idő alatt beilleszkedtek az egészségügyi intézmény mindennapjaiba.

20100113-fehervar-korhaz 01

Tóth István százados, a katonák parancsnoka elmondta: több mint negyvenen segítik a munkát a kórházban. Hozzátette: a rendőrséghez tartozó kórházparancsnokkal már az első napon megegyeztek abban, hogy milyen feladatokban vesznek részt a katonák. Ezt követően megismerték az intézményt, oktatásokon vettek részt és a kórház vezetőivel is találkoztak.

„Úgy gondolom, hogy mindazon feladatokban, amelyekben részt veszünk, tehermentesíteni tudjuk a kórház dolgozóit” – mondta a százados, kiemelve: valamennyi katona betanult egy-egy adott munkakörbe.

20100113-fehervar-korhaz 02

Az ezred katonái egyszerre négy helyszínen végeznek érintésmentes testhőmérséklet-mérést. Emellett napi szinten továbbítják a látogatók és a betegek csomagjait, adatokat rögzítenek, teszteket dolgoznak fel és logisztikai feladatokban - vagyis raktári munkákban, élelmezésben, anyagmozgatásokban - is közreműködnek. Mindezek mellett pedig gyógyszer-, vér- és laborszállítási feladatokat is végeznek.

Tóth István százados a többletfeladatokról szólva hangsúlyozta: azokat átcsoportosítással sikerült megoldaniuk. Merthogy a járványhelyzet változásával a kórházi életben is adódnak újabb prioritások: ilyen a kamionpakolás, az osztályok költöztetése, vagy az új vakcina tömeges beadásával járó hétvégi többletmunka megszervezése. Munkájukról a kórházparancsnoktól, a személyzettől és a betegektől is egyaránt pozitív visszajelzéseket kaptak és kapnak.

20100113-fehervar-korhaz 03

A katonák egészségéről szólva a parancsnok elárulta: kórházi munkavégzésük során még nem fordult elő egészségügyi távollét. „Amikor idejöttünk azt hallottuk, hogy ha betartjuk az óvintézkedéseket, akkor nagyobb biztonságban leszünk, mint egy boltban. Azóta világossá vált: ez tényleg így van” – mondta.

„A vírushelyzet miatt ki kellett lépni a komfortzónánkból, mind a a hivatásunkban, mind pedig a magánéletünkben. Minden katona munkájával maximálisan meg vagyok elégedve” - fogalmazott a százados.

20100113-fehervar-korhaz 04