Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két nagyszerű könyv, két nagyszerű szerzőtől

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Tóth László |  2021. július 15. 20:10

Két, a katona-egészségügy történetével foglalkozó alkotást mutattak be a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban július 15-én, csütörtökön. A kötetek fontosságát Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára méltatta.

konyv_nyitó

A rendezvény előszavaként dr. Isaszegi János vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője úgy fogalmazott: egy könyv megjelenése mindig ünnep. A mai alkalom pedig különösképpen, hiszen két nagyszerű szerző, két nagyszerű könyvét tárhatják a nyilvánosság elé.

Prof. dr. Svéd László nyugállományú altábornagy A magyar katona-egészségügy az első Öbölháborúban című kötete a magyar egészségügyi katonák részvételét mutatja be. Amint azt maga a szerző is felidézte, az 1991. január 14-én (három nappal később kezdetét vette az első Öbölháború) Szaúd-Arábiába érkezett 37 fős Magyar Katonaorvosi Kontingens felállítása és a parancsnoki felkérés váratlanul érte, de aláhúzta: képtelen lett volna nemet mondani. A könyvben részletesen is megismerhető történetek rövid ízelítője után prof. dr. Svéd László köszönetet mondott mindenkinek, akinek köze volt a kontingens munkájához, külön kiemelve a közönség soraiban ülő Borsits László nyugállományú vezérezredest, akitől nem tudott olyat kérni, amit meg ne tett volna a kiküldetésben szolgáló állományért.

TOT_0205

A kötet prof. dr. Svéd László nyugállományú altábornagy, a katonaorvosi kontingens parancsnokának saját korabeli feljegyzéseire, az egykori hivatalos dokumentumokra és a szintén eredeti illusztrációkra támaszkodik, bemutatva a harminc évvel ezelőtt történt eseményeket, benne a magyar csoport szerepét és eredményeit.

TOT_0214

Dr. Weinhoffer Judit főorvos A katona-egészségügy szerepe a rehabilitáció XX. és XXI. századi fejlődésében című kötetéről a szerző úgy fogalmazott: egy olyan orvostörténeti munkára vállalkozott, amely nem csak bemutatja a rehabilitáció összetett fogalmát, de végig is vezeti az olvasót a gyógymódok kialakulásától, a folyamatos fejlődésén át egészen a jelen alkalmazásukig. Mint mondta, akik rehabilitációra, vagyis életminőségük javítására szorulnak, sosem csak testi, vagy csak lelki sebeket hordoznak, éppen ezért sosem lehet csak az egyiket, a másik figyelembevétele nélkül kezelni, gondozni. Hozzátette: a rehabilitációt mindig is a katona-egészségügyi kihívások fejlesztették, kezdve az első világháborúval, vagy épp a koreai háborúban megjelenő napalmbombázások okozta égési sérülések kezelésének elterjedésével. Egy valami azonban sosem változott, a cél. Mégpedig, hogy a lehető legjobb életminőséget próbálják meg visszaadni az ápoltaknak.

TOT_0079

A kötetek lektora, Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes bemutatta mindkét szerző szakmai életútját, majd örömének adott hangot, amiért két értékes kéziratot gondozhatott. Köszönetet mondott azért, amiért javaslatait, módosításait mindketten köszönettel fogadták és elfogadták.

TOT_0273

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára beszédében kiemelte: az elmúlt másfél év alatt az egyenruhás szervezetek tagjai – így a katona-egészségügyben dolgozók is – előtérbe kerültek, a társadalom megismerte őket. „Ismertségre és elismertségre tettek szert, ami már nem fog alábbhagyni” – fogalmazott. Hozzátette: az MH Egészségügyi Központ élén eltöltött öt év után nem is tagadhatja, hogy elfogult a katona-egészségügy iránt. Beszédében azt is leszögezte, hogy a szakmában dolgozó hétköznapi hősök munkájának köszönhető az is, hogy ma különösebb korlátozások nélkül itt ülhetünk, egy könyvbemutatón. Beszéde zárásaként méltatta mindkét szerző munkásságát, kiemelve a kötetek szakmai értékét.

TOT_0012

Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője az orvosok emberfeletti helytállása kapcsán úgy fogalmazott: a történelem ismétli önmagát. Az elmúlt másfél évben tanúsított áldozatos odaadással látták el feladataikat azok a katonaorvosok is, akik 1991-ben az első Öbölháború idején szolgáltak. Hozzátette: háborús körülmények között, missziós szerepvállalások alkalmával érhetik olyan balesetek, sérülések a katonákat, amikor rendkívül fontos az itthoni testi és lelki rehabilitáció. Szólt a Zrínyi Kiadó működéséről és a szervezet által gondozott könyvek megjelenéséért felelős munkatársakról is, valamint köszönetet mondott a honvédelmi tárcának, amiért biztosították azokat az anyagi feltételeket, amelyek lehetővé tették, hogy ismét két hiánypótló alkotás jelenhessen meg a kiadó polcain.

A könyvbemutatón mások mellett jelen volt dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, egyben a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke, Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is.