Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétállami megoldást szeretne Izrael

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 11. 9:28

A kétállami megoldás a legjobb, egyben elérhető megoldás az izraeli-palesztin viszályra – foglalt állást az izraeli elnök a The Washington Post amerikai lapban közölt írásában.

Simon Peresz leszögezte, hogy az egyállami megoldás – amelynek az utóbbi időben több szorgalmazója akadt – nem elfogadható hazája számára, mert aláásná a szuverén zsidó állam legitimitását, létezését. A palesztinoktól pedig nem szabad megtagadni, hogy saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását – tette hozzá.

Az izraeli államfő rámutatott: az egyállami gondolat sürgetői nem alaptalanul érvelnek azzal, hogy Gáza és Ciszjordánia túl kis területek a palesztin menekültek befogadásához. De ugyanez lenne a helyzet a közös állam esetén is; egy 24 ezer négyzetkilométeres ország keletkezne túl nagy, 10 millió főt meghaladó népességgel (5,5 millió zsidó, 4,5 millió arab) – érvelt.

Peresz szerint a cinikusok kétkednek Gáza és Ciszjordánia mérete kapcsán, az optimisták szeme előtt viszont Szingapúr példája lebeg. Mint írta, a két arabok lakta régió területe kilencszer nagyobb Szingapúrénál, az együttes lakosság viszont kisebb, mint a délkelet-ázsiai országban, amely a világ egyik legmagasabb életszínvonalával büszkélkedhet.

“Hisszük, hogy a palesztinok képesek hasonló siker elérésére" – írta az izraeli elnök.

Mint hozzátette, fáradhatatlanul folytatni fogják a diplomáciai munkát partnereikkel egy modern gazdasággal rendelkező autonóm palesztin állam megteremtése érdekében. Peresz szerint az egyetlen, többnemzetiségű állam nem ígérne békét, hanem a viszály állandósulását; ezt erősíti meg a vérontások és bizonytalanság szaggatta Libanon példája.