Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kieges” emlékidézés

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2010. november 13. 10:13

Idén lesz 55 éves a megyei kiegészítési rendszer: Kaposváron nyugdíjas-találkozón emlékeztek meg az évfordulóról a volt somogyi „kiegesek”. Az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó Irodájában Fehér Gábor alezredes, irodavezető köszöntötte az elődöket és számolt be az előző találkozó óta történt változásokról.

A találkozó résztvevői mellett a katonai szervezeteket Tamási Béla alezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred törzsfőnöke és Lipka Violetta őrnagy, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság osztályvezető-helyettes képviselte. A rendezvényen megjelentek az Iroda működési területén tevékenykedő katonai nyugdíjas szervezetek képviselői és a társszervezetek vezetői is. A BEOSZ-t képviselve Pásztor István nyugállományú ezredes, ügyvezető is az elnökség tagjai között foglalt helyet.

1595910021
A volt megyei hadkiegészítő parancsnokok által megtisztelt esemény résztvevői néma felállással emlékeztek meg az elhunyt bajtársakról, majd Fehér Gábor alezredes köszöntötte a “születésnapjukat" ünneplő obsitos katonákat.

A hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták az intézmény udvarán felállított kopjafát. Azok előtt tisztelegtek ezzel, akik a hadkiegészítő szervezetben dolgoztak, de már nem lehettek jelen ezen a jeles eseményén. A találkozó közös fotózással, majd – a kaposvári Helyőrségi Klub jóvoltából – zenés-énekes műsorral folytatódott. A Megarox együttes fellépői a slágereikkel remek hangulatot varázsoltak a közel százfős vendégsereg részére, megalapozva ezzel a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred által elkészített remek ebéd elfogyasztását. Az esemény a „kieges" emlékek felelevenítésével zárult. Fehér Gábor alezredes, irodavezető ígéretet tett, hogy a 2011. évi megemlékezést nagyobb körben – a honvédségi nyugdíjasok részvételével – rendezik meg.

Somogy megyében és székhelyén Kaposváron a hadkiegészítés hosszú múltra tekint vissza. A megyeszékhelyen 1863 óta állomásozik katonai alakulat, a törvényi szabályozást követően pedig 1871-től kezdve járási szinten is megjelennek a katonai nyilvántartók. Az 1912-es véderőtörvény hozza létre az önálló katonai kiegészítési szervezeteket, ettől kezdve beszélhetünk önálló hadkiegészítésről. A törvény első ízben szabályozta részletesen az újoncállítást és a sorozást, a sorozóbizottságok összetételét, hatáskörét. A trinanoni békediktátum következményeként a „kiegek" a Testnevelési és Népgondozói Kirendeltség fedőnév alatt működtek,

1595910021
majd 1939-től – a hadkötelezettség újbóli bevezetésétől – visszanyerték eredeti szervezetüket és ügykörüket. Kaposváron a 10. Kiegészítő Parancsnokság működött Szabó ezredes vezetése alatt.

A II. világháborút követően a kiegészítés területi szervezeteként a 44. Honvéd Kiegészítő Parancsnokság tevékenykedett, többek között az aknamentesítést is irányítva. A megyében és a nagyobb járási székhelyeken bevonulási központokat is ők működtették. Ez a rendszer kisebb változtatásokkal gyakorlatilag 1955-ig élt, amikor létrehozták a hadkiegészítő parancsnokságok kétszintű rendszerét, amely szerint a végrehajtási feladatokat a járási (városi), az irányítási feladatokat pedig a megyei (fővárosi) hadkiegészítő parancsnokságok végezték. Végezetül, a járási hivatalok megszüntetésével a hadkiegészítés rendszere egyszintűvé vált. A megyei kiegészítési rendszer megszüntetésével – a Somogy Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság felszámolásával egy időben – 2007-ben jött létre a hadkiegészítés területi szerveként országunkban két hadkiegészítő parancsnokság.

1595910021
 

Fotó: a szerző felvételei