Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzés - nem csak műszaki specialistáknak

Szöveg: K.T. főhadnagy | Fotó: P.J. főtörzsőrmester |  2022. november 11. 7:16

Épületharcászat, műszaki szakkiképzés, az egészségügyi ismeretek és parancsnoki döntéshozatali képességek felelevenítése egyaránt szerepet kapott az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár október végi táborfalvai kiképzésen.

kulonleges5

A dandár különleges műveleti csoportja által szervezett gyakorlaton azonban nemcsak a feladatok voltak sokrétűek. A kiképzéshez ugyanis előretolt repülés irányítók és a horvát különleges erők (műszaki képzettségű) delegált állománya is csatlakozott. A közös gyakorlás az eljárásmódok összefésülését, a különböző képességek szinten tartását szolgálta.

A gyakorlat kezdeti fázisában a katonák mintegy „bemelegítésként” folyamatosan nehezülő feladatokat hajtottak végre beépített területen, nappali majd éjszakai körülmények között. Az állomány ezután elméleti foglalkozáson vett részt: a csoport műszaki specialistái a különböző mechanikus és explozív (robbantással történő) nyitási technikákról tartottak előadást. A nap további részében az operátorok tölteteket készítettek elő, eljárásmódokat gyakoroltak, majd a rávezető foglalkozásokat követően két csoport egy időben összetett műveleteket hajtott végre.

A földi erők parancsnokának szinkronizálnia és koordinálnia kellett a végrehajtásokat. A taktikai szituációt folyamatosan figyelve, a saját csoportját irányítva a párhuzamosan tevékenykedő csoport parancsnokával is kapcsolatot tartott. A katonák minden egyes végrehajtás előtt megkapták a feladatra történő eligazítást, majd az általuk legelőnyösebbnek ítélt módon készültek fel. Ez jelenthetett külső vagy belső, a két csoport által egyidejű robbantással történő ajtónyitást, mechanikus kosolást, feszítést, erővágóval vágást.

kulonleges2

Ha fémkeretes nyílászáró állta az operátorok útját, akár Quicky Saw fűrésszel is végrehajthatták a vágással történő nyitást. Ezek az eszközök egy-egy művelet során a felszerelésük részét képezhetik. A csoportok az épületbe történő behatolása után az előre meghatározott feladataik szerint tevékenykedtek, legyen az zavaró állomás felszámolása, nagy fontosságú személy(ek) elfogása vagy akár egy rögtönzött robbanóanyag töltet (IED) gyártó semlegesítése és a labor megsemmisítése. A végrehajtást kiértékelés követte, majd az állomány végrehajtotta a következő feladatot.

Az összetett forgatókönyvek alapján nem csak az épületharcászatban történő jártasságot vagy a műszaki tudást mérték a kiképzők, de az operátorok gyors döntéshozatali képességét és egészségügyi téren való képzettségét is. Míg egyes szituációkban a nagy fontosságú célszemély sérült meg, akit a csoport egészségügyi katonájának kellett életben tartania, hogy a feladat sikeres legyen, egy következő feladat során egy csoporttagot találtak el. Utóbbi esetében az előretolt repülésirányító (JTAC) segítségével a földi erők parancsnoka mentő helikoptert (MEDEVAC) hívott és a sérültet kiemelték. A gyakorlat a különböző beosztást ellátó katonák képességeinek, így a különleges műveleti csoport hatékonyságának a növelésére is szolgált.