Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

P.J. főtörzsőrmester

20210730-bercsenyi 05

Bercsényi 300!

2021. július 31. 7:31

A francia 1. Ejtőernyős Huszárezred (1er Régiment de Hussards Parachutistes - 1. RHP) 2020-ban ünnepelte alapításának 300. évfordulóját. A jubileum alkalmából tartott ünnepséget a koronavírus járvány miatt 2021-re tervezték át. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár két osztaga ma is őrzi a francia és a magyar alakulatot összekötő névadó, Bercsényi László örökségét.

JCET 2019

A komfortzónán túl

2021. július 26. 7:26

Múlt heti cikkünkben a különleges műveleti csoport és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kutyás alegységének közös kiképzéséről írtunk. Következzenek a további tapasztalatok, amelyekkel a felek gazdagodtak a három nap alatt.

JCET 2019.

A komfortzónán túl

2021. július 21. 15:41

Egy jól kiképzett különleges műveleti operátornak a legnagyobb stresszhelyzetben is hideg fejjel és nyugodtan kell tudni dönteni és cselekedni. Ezt gyakorlás nélkül nem lehet elérni.

1 (14)

Mi vagyunk a csoport szeme…

2021. április 6. 7:06

Felmerül a kérdés, milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről és ezek mennyiben felelnek meg a valóságnak. A köztudatban ő a magányos hős, aki egyedül száll szembe az ellenséggel, drága precíziós puskából leadott lövései mindig találnak. Mi az igazság, hol a határ a valóság és a fikció között? Erre keressük a választ.

Echo 1

A híradó specialista

2021. március 8. 10:20

A csoporttagok sorából végezetül a híradó specialista, az „Echo” ismertetése következik. Nem tudom, hogy a sors iróniája, vagy tudatos választás volt-e az amerikaiak részéről, hogy a NATO ábécé szerint így rakták sorrendbe a szakterületeket. Angolul az echo ismétlést, visszhangot, szellemképet és viszontválaszt jelent. Ez teljesen jó jellemzés, hiszen a rádióoperátor mindennél jobban várja, hogy az általa elküldött üzenetre valamilyen visszacsatolás, válasz jöjjön.

Különleges_cikk (2)

„Piszkos” tizenkettő

2021. február 11. 7:19

Számos példa van a különleges művelet történetében, amikor hazai vagy szövetséges területeken rejtetten szerveznek meg ellenállási mozgalmakat. A csoport ilyenkor általában önállóan dolgozik és a hagyományos erők támogatását már csak a „csapás” pillanataiban veszik igénybe, így biztosítva azt, hogy a küldetésük lehetőség szerint titokban maradjon. A továbbiakban egy kis ízelítőt adunk abból, hogy ezt a sokrétű szakmai hozzáértést egy tizenkét fős csoport hogyan tudja biztosítani mind a felkészülés, mind a feladat végrehajtása során. Szóval nem a filmművészet ikonikus alkotásáról lesz szó.

Pitbull (nyitó)

Kiválasztó

2021. február 3. 9:31

A múlt év decemberében már megosztottunk pár gondolatot a „Pitbull”-ról. Aki az idei megmérettetésre készül, olvassa el újra, az ott megadott zsinórmérték szerint eddzen, mérje fel magát. Most inkább a kiválasztási rendszer hátterével foglalkozunk, hogy érthetőbb legyen a szerepe ennek az egész „macerának” a kiképzés során.

×