Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatmunka

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: P.J. főtörzsőrmester |  2022. szeptember 23. 7:17

Javában zajlik a Jackal Cave 2022 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat, amelyen - többek között - az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái és repülőeszközei is részt vesznek.

BC9I3956

A katonai szervezetnél nemrégiben felállított Különleges Légi Műveleti Osztag egyik fő feladatköre a helikopterrel támogatott gyakorlatokon szerzett tudás és képességek fejlesztése. Az osztag katonái a tömeges sebesültellátást szimulálták a gyakorlaton: a feladatban részt vett egy Mi-24-es harci helikopter és személyzete, amely - a forgatókönyv szerint - egy kényszerleszállást hajtott végre, ennek következtében többen megsérültek. Őket a kiérkező egységek ellátták, majd a szlovénok AS332-es Super Puma-ja elszállította a sebesülteket az esemény helyszínéről.

BC9I4358

A szolnoki légibázis repülőtechnikái közül a Mi-17 helikopter is ellát különböző szállító feladatokat a gyakorlat alatt, de kiemelt figyelmet kap a H145M forgószárnyas is. Az Airbus katonai típusának könnyű-, többcélú felhasználása kiválóan alkalmas a gyakorlaton a képességek fejlesztésére. A Jackal Cave 2022 célja a valóságot minél inkább megközelítő gyakorlat végrehajtása, amelyhez kellő rugalmasságra, azonnali, rendkívüli pontosságú döntésekre van szükség.

A műveletben szárazföldi és légi feladatok felváltva adódnak, ezek együttes fejlesztése adja az esszenciáját annak a képességnek, amely a különleges műveleti feladatok ellátásához szükséges. A Magyar Honvédség célkitűzései között az elit képességek fejlesztése kiemelt fontosságú feladat.

BC9I3846
Kapcsolódó cikkek