Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezzel nekünk dolgunk van”

A világ legjobb sajtófotói Budapesten

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kormány Gábor és Szakál Szebáld |  2022. szeptember 22. 21:10

„Minden fotóriporternek legyen a fényképezőgépe fegyver is a kezében, de azzal az igazságosságot és a békét szolgálja” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szeptember 22-én, a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az utazó tárlat október 30-ig tekinthető meg Budapesten.

Jóváhagyott_első anyag (11)

Magyarország honvédelmi minisztere köszöntőjében elmondta: az idei kiállítás számos társadalmi igazságtalanságot tár a nézők elé, ami azt jelzi, hogy a világnak jelenleg van egy nem túl barátságos arca. „Ebben az is benne van, hogy a dráma mindig jobban vonzza a szemet, megijeszt és ezzel hat. E mögött azonban észre kell vennünk, hogy a világ, sajnos az utóbbi években egy viszonylagos nyugalmi korszak, - szinte aranykor után - a vírussal, a háborúval és a szankciókkal globálissá terebélyesedő válsággal valóban ijesztő és veszélyesebb lett” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: „ezzel nekünk dolgunk van, ebbe bele kell nyúlni, cselekedni kell. A magyar kormány végzi a dolgát, ugyanúgy, ahogy azok a fotósok, akik ezeket a képeket elkészítették. Ők is a dolgukat végezték és cselekedtek ebben a helyzetben”. A honvédelmi tárca vezetője az alkotókat köszöntve kiemelte: „minden fotóriporternek legyen a fényképezőgépe fegyver is a kezében, de azzal az igazságosságot és a békét szolgálja”.

Jóváhagyott_első anyag (5)

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója beszédében az orosz-ukrán háborút és a klímaváltozást, mint afotósokra és az idei kiállításra leginkább hatóvilágjelenségeket emelte ki. „Fontos, hogy hitelesen tudósítsanak és hitelesen mutassák be a politikai és társadalmitörténéseket” - hangsúlyozta a sajtófotósok munkásságának fontossága kapcsán az intézmény igazgatója.

A kiállítás megnyitását Désirée Bonis, a Holland Királyság magyarországi nagykövete is üdvözölte. A sajtószabadság fontosságát hangsúlyozva elmondta: a háború okozta gazdasági- és energiaválság miatt megérdemeljük, hogy valósinformációkhoz jussunk, ezt segíti a World Press Photo 2022 kiállítás. „A valóság néha kemény, de a valóságot látnunk, hallanunk kell, hogy igazságot tegyünk az áldozatoknak” –tette hozzá a nagykövet.

A nemzetközi zsűri a World Press Photo 2022 kiállítás képeit 130 ország 4066 fotóriporter 64823 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen tekinthetik meg a látogatók.