Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kim Dzsong Unt előléptették marsallá

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 18. 15:26

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt előléptették marsallá – jelentették be július 18-án, szerdán Phenjanban, két nappal azután, hogy állítólagos betegségére hivatkozva menesztették a hadsereg eddigi vezérkari főnökét.

Kim Dzsong Unt apja, Kim Dzsong Il decemberi halála után nevezték ki a hadsereg főparancsnokává. Annak idején Kim Dzsng Il is megkapta a marsall rendfokozatot.

Megfigyelők azzal magyarázzák az előléptetést, hogy a fiatal Kim Dzsong Un igyekszik tovább szilárdítani hatalmát. Kinevezéséről a döntést kedden hozta meg több állami, párt- és katonai vezető.

Kim Dzsong Un 2010 szeptemberében kapta meg a tábornoki rangot, amit akkor annak jeleként magyaráztak, hogy őt választották ki apja utódjának a hatalomban.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség hétfőn jelentette, hogy a Koreai Munkáspárt központi bizottságának politikai bizottsága vasárnapi ülésén az illető egészségi állapotára hivatkozva felmentette minden tisztségéből az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét, Ri Jong Hót. Ri állítólag az egyik támasza volt Kim Dzsong Unnak, és 2009 óta volt vezérkari főnök. Emellett tagja volt a párt politikai bizottsága elnökségének, és alelnöki posztot töltött be a nagy hatalmú központi katonai bizottságban.

Kedden pedig arról számolt be a KCNA, hogy Hjon Jong Csol személyében új hadosztályparancsnokot neveztek ki.