Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína és India igyekszik diplomáciai úton megoldani a konfliktust

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. augusztus 31. 18:04

Kína és India között egyeztetés zajlik a közös határvonalon ismét kialakult feszült helyzet miatt – közölte a kínai külügyminisztérium augusztus 31-én, hétfőn, miután az indiai hadsereg szerint kínai katonák provokatív akciót hajtottak végre a demarkációs övezetben.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kínai csapatok soha nem lépik át a két ország között kijelölt demarkációs vonalat. Az indiai hadsereg azonban egy hétfői közleményben arról számolt be, hogy a hét végén a kínai hadsereg csapatai megsértették a korábbi katonai és diplomáciai tárgyalásokon született megállapodást, és provokatív mozgással igyekeztek megváltoztatni a status quót. Az indiai hadsereg válaszul megerősítette hadállásait.

A The Hindu című indiai lap nemzetvédelmi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hadsereg mintegy 25 katonája nyomult indiai területre a demarkációs vonalon át, ahol indiai katonák tartóztatták fel őket. A forrás szerint további közel száz kínai katonát láttak még a demarkációs vonal indiai oldalán.

Fegyveres összecsapás nem volt köztük. India és Kína nagy számban állomásoztat katonai erőt a két ország Himaláján húzódó határa mentén, a határválság rendezésére ugyanakkor katonai és diplomáciai egyeztetést is folytatnak. Az indiai hadsereg, valamint a kínai külügyminisztérium is azt közölte hétfőn, hogy országaik katonai vezetői már megkezdték az egyeztetéseket a helyzet rendezésére. Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakban fekszik.

Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A határvitából kialakult 1962-es kínai-indiai háború óta idén nyáron vált a legfeszültebbé a helyzet a térségben. A kínai ellenőrzés alatt álló Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer katonát vezényelt oda. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai egyenruhások pedig többször összeverekedtek, kövekkel dobálták egymást. Ladakban Kína csaknem 90 ezer négyzetkilométeres területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.

Az incidensek után, június végén India betiltott 59 kínai mobiltelefonos applikációt – egyebek mellett a TikTokot, a WeChatet és a Weibo mikroblogot. Az országban emellett sokan vonultak utcára a kínai termékek bojkottjára szólítva. A felhívás eredményesnek bizonyult: a kínai vámhivatal augusztus 23-án közzétett adatai szerint ugyanis Kína Indiába irányuló exportja az év első nyolc hónapjában 22,3 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.