Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína legnagyobb tengeri járőrhajója

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2022. február 16. 11:22

Üzembe helyezték Kína eddigi legnagyobb tengeri járőrhajóját, a Hai Xu 09-et, a Guangdong tartománybeli Guanghzou városában.

hai-xu-09

Kína partjainak védelméhez mintegy háromszáz tengeri járőrhajóval rendelkezik, de ezek nagyrésze eléggé elavult és egyik vízkiszorítása sem haladja meg az 5 000 tonnát. Az új hajó építése 2019 májusában kezdődött, a kantoni Kínai Állami Hajógyárban és 2020 szeptemberében bocsátották vízre. Hossza 165 méter, vízkiszorítás pedig 10 700 tonna, vagyis több mint kétszer akkora, mint az addig szolgálatban álló legnagyobb egységé. Számos adat egyelőre nem nyilvános, de az már tudható, hogy maximális sebessége eléri a 25 csomót és a gazdaságosnak tekintett 16 csomóval hatótávolsága körülbelül 10 000 tengeri mérföld lesz, ami nagyjából 90 napos küldetéseket feltételez.

A hajó a legkorszerűbb elektronikával, többek között a hazai fejlesztésű BNSS (Beidou Navigation Satellite System) navigációs rendszerrel van felszerelve. A fedélzeten jól felszerelt orvosi részleg is található, ezen kívül a tatfedélzeten helikopter leszálló platformot is kiépítettek. Fegyverzetről nincs hír, de a felépítményre nagynyomású vízágyúkat telepítettek.

A hivatalos bejelentés szerint a Hai Xu 09 rendészeti, bűnüldözési platformként, tengeri mentőként, valamint vészhelyzeti és környezetszennyezési esetekben (főleg kiterjedt olajszennyezések felszámolása során) irányítóközpontként funkcionál majd.

Címkékhaditechnika