Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína növeli katonai költségvetését

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 4. 9:04

Kína 17,6 százalékkal növeli idén katonai költségvetését a múlt évhez képest – jelentette be keddi sajtóértekezletén a pekingi parlament szóvivője.

Elmondása szerint az idei védelmi büdzsé 417,8 milliárd jüant (58,76 milliárd dollár) tesz ki. A növekmény java részét a képzés színvonalának emeléséhez szükséges kiadások, a béremelések és a magas olajárak miatt megugró költségek viszik el, s csak szerény mértékben emelkednek a fegyverzet korszerűsítésére fordítható kiadások – mondta a szóvivő.

Csiang En-csu (Jiang Enzhu) hangsúlyozta az Országos Népi Gyűlés (parlament) szerdán kezdődő éves ülésszakához kötődő sajtóértekezletén, hogy a kínai hadseregépítés összhangban van az ország gazdaságának fejlődésével. Jóval lassabban nőnek a katonai kiadások, mint az állam bevételei, hiszen a katonai költségvetés átlagosan 15,8 százalékkal emelkedett 2003 és 2007 között, miközben az állami bevételek átlagosan 22,1 százalékkal nőttek ugyanabban az időszakban – tette hozzá.

Szavai szerint Kína kisebb hányadot fordít katonai célokra bruttó hazai termékéből és állami költségvetéséből, mint sok más ország, különösen bizonyos nagyhatalmak. Az amerikai katonai kiadások a bruttó hazai termék 4,6 százalékát és az állami költségvetés 16,6 százalékát emésztették fel 2007-ben, Nagy-Britannia a bruttó hazai termék 3 százalékát, az állami kiadások 6,9 százalékát, Franciaország GDP-jének 2 százalékát, állami költségvetésének 13,5 százalékát, Oroszország GDP-jének 2,63 százalékát, állami költségvetésének pedig 15,1 százalékát költötte haderejére. Eközben a kínai katonai kiadások az ország GDP-jének 1,4 százalékát, állami költségvetésének pedig 7,2 százalékát tették ki a múlt évben – mondta a kínai parlamenti szóvivő.